FEP-ovci kucaju na vrata Krivokapića

Radnici i Sindikat Fabrike elektroda nadaju se da će im i „vrata“ predsjednika Vlade Igora Lukšića uskoro biti otvorena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 15:32h

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo okupljanje radnika plužinske Fabrike elektroda ispred Skupštine, ipak će u podne petnaestak zaposlenih pojaviti ispred Parlamenta, vjerujući da će ih Ranko Krivokapić primiti.

Radnici i Sindikat Fabrike elektroda nadaju se da će im i „vrata“ predsjednika Vlade Igora Lukšića uskoro biti otvorena.

Oni su u petak ponovo uputili Lukšiću dopis, sa zahtjevom da ih primi i uključi se u rješavanje situacije u tom preduzeću jer su, kako kažu, iz medija saznali da prethodna dva pisma premijeru nijesu stigla kod prvog čovjeka crnogorske Vlade.

Nadaju se da će treći dopis, po onoj narodnoj „treća sreća“, stići do Lukšića i da će se uskoro svi zajedno naći za istim stolom – predsjednik Vlade, predstavnici Ministarstva ekonomije, najvećeg pojedinačnog vlasnika, Atlas mont fonda, uprave i Sindikata i svi zajedno pronaći izlaz iz krize.

Za danas je zakazan i zbor radnika na kome treba da odluče o eventualnoj radikalizaciji protesta koji su počeli 27. decembra dvanaestočasovnim boravkom u hladnim fabričkim halama.

Predstavnici Sindikata su više puta isticali da je strpljenje zaposlenih na izmaku i da su porodice 174 radnika na ivici gladi.

Radnici FEP-a, jedine fabrike takve vrste u Crnoj Gori koja je sa radom počela 1985. godine, traže pokretanje proizvodnje, isplatu 20 zarada, povezivanje radnog staža od decembra 2004. godine i isplatu otpremnina za radnike koji su tehnološki višak po važećem Kolektivnom ugovoru.

Procijenjeno je da je višak oko 70 zaposlenih, a za odlazak iz preduzeća, uz otpremnine prema važećem kolektivnom ugovoru koje iznose 8.500 eura, prijavilo se njih 45

Atlas fond je predložio da Ministarstvo ekonomije u slučaju FEP-a primjeni isti model restrukturiranja kao što je to urađeno sa Kombinatom aluminijuma i Rudnikom boksita, čime bi Vlada imala isti iznos akcija kao i Atlas fond, oko 34 odsto, i neposredno kontrolisala realizaciju usvojenog programa.

Prethodno je Atlas fond odbio predlog Vlade za garanciju na 50 odsto kredita od 1.875.000 eura i da Vlada dug od 1.190.000 eura konvertuje u akcije čime bi postala vlasnik 18 odsto akcija u FEP-u. Vlada je bila spremna i da uradi reprogram poreza na otpremnine za tehnološki višak. Iz Atlas fonda su saopštili, prema riječima predstavnika zaposlenih, da Vladin predlog ne mogu prihvatiti jer im je stigla naplata kredita od milion eura od Crnogorske komercijalne banke, koji je uzet prije nekoliko godina.

Dugovanja FEP-a su šest miliona eura uz kredit od dva miliona eura koji je uzet u periodu izgradnje fabrike.

Najveći pojedinačni vlasnik FEP-a je Atlasmont fond sa oko 35 odsto akcija, a značajan udio imaju i fond Trend 11,8 odsto, Hempton korporacija 5,2 odsto i Kosmos 4,32 odsto.

Bonus video: