Usporen rast svjetske ekonomije

Negativan razvoj događaja, prema Svjetskoj banci, mogu prouzrokovati problemi u eurozoni, ako se nastave problemi sa suverenim dugovima njenih članica
95 pregleda 0 komentar(a)
Ekonomija, Foto: Index
Ekonomija, Foto: Index
Ažurirano: 14.01.2011. 13:08h

Svjetska ekonomija prelazi iz faze poslijekriznog oživljavanja u fazu usporenog, ali prilično stabilnog rasta koji će biti nastavljen u 2011. i 2012, a pokretač će biti zemlje u usponu, saopštila je Svjetska banka.

“U većini zemalja u usponu bruto domaći proizvod (BDP) je dostigao nivoe koji bi bili ostvarivani u odsustvu ciklusa slabljenja-jačanja. Mada se stabilan rast očekuje do kraja 2012, oporavak ekonomija u nizu zemalja s tržištima u usponu u Evropi i Aziji i nekim razvijenim zemljama ostaće krhak”, navodi Svjetska banka u svom posljednjem izvještaju.

U toj instituciji smatraju da će visoki nivoi zaduženosti domaćih ekonomija, nezaposlenost i slabost tržišta nekretnina i bankarskog sektora vjerovatno biti kočnica ekonomskog uspona, ako na nacionalnim nivoima ne budu preduzete mjere za poboljšanje situacije.

Problem eurozona

Negativan razvoj događaja, prema Svjetskoj banci, mogu prouzrokovati problemi u eurozoni, ako se nastave problemi sa suverenim dugovima njenih članica.

“Ekonomski proizvod u mnogim zemaljama u usponu, koje imaju tijesne finansijske i trgovinske veze sa razvijenim evropskim zemljama, može biti znatno snižen”, upozorila je Svjetska banka.

Prema njihovoj prognozi, rast svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je ove godine iznosio 3,9 odsto, usporiće ove godine na 3,3 odsto i dostići nivo od 3,6 procenata u 2012.

U regionima Evrope i centralne Azije se procjenjuje da je poslije sniženja BDP-a od 6,6 odsto u 2009. ekonomski proizvod prošle godine povećan 4,7 odsto, zahvaljujući restrukturisanju u nekim zemljama tih regiona.

“Ekonomija Bugarske, Kirgizije, Litvanije i Rumunije je, recimo, 2010. ostala na pređašnjim nivoima, ili je oslabila, a prognozirani rast u tim zemljama će iznositi svega dva odsto u 2011. i 3,3 procenta u 2012”, ukazano je u izvještaju.

“Sa pozitivne, strane treba istaći ubrzani rast domaće tražnje u zemljama u usponu, kojima pripada vodeća uloga u razvoju svetske ekonomije", navedeno je u najnovijem dokumentu Svjetske banke.

Bonus video: