Sindikat Željezare traži od vlasnika hitno pokretanje proizvodnje

"Radnici hoće da rade i zarade, ali nikako im se ne pružaju uslovi da ostvare jedno od osnovnih prava zagarantovano i Ustavom", kazao je predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić.
64 pregleda 0 komentar(a)
Željezarci, Foto: Vijesti online
Željezarci, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 04.01.2011. 12:15h

Sindikat Željezare traži od vlasnika fabrike, firme MNSS, da hitno pokrene proizvodnju i odbacuje optužbe poslovodstva da radnici opstruiraju i onemogućavaju rad fabrike.

"Pozivamo upravu da, shodno ugovornim i zakonskim obavezama u najkraćem roku, nakon praznika, obezbijedi uslove za početak proizvodnje. Radnici hoće da rade i zarade, ali nikako im se ne pružaju uslovi da ostvare jedno od osnovnih prava zagarantovano i Ustavom", kazao je predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić. Zaposleni u Željezari, kojima su se pridružile kolege iz Tehnostila i Radventa na Dan fabrike, 8. decembra, počeli su sa jednosatnim protestima, a 13. decembra sa generalnim štrajkom, koji je prekinut zbog Vladine pozajmice Sindikatu od oko 1.250.000 eura, od čega je željezarcima isplaćena oktobarska plata i regres, Radventu septembarska i oktobarska zarada i regres, a Tehnostilu oktobarska plata. Vučinić je u nekoliko navrata isticao da su se stekli svi uslovi da Vlada raskine ugovor sa vlasnikom i da država, do pronalaska novog partnera, ponovo preuzme upravljanje nad Željezarom. Bivši ministar ekonomije Branko Vujović je, prije odlaska sa te funkcije, kazao da bi Željezara sa 700 do 800 radnika, kvalitetnim programom i realizacijom druge faze investicija vrijednih 15 do 20 miliona eura mogla uspješno da posluje, kao i da će kupoprodajni ugovor sa MNSS-om biti raskinut ukoliko vlasnik ne isplati dvije plate zaredom, u predviđenom roku ne dostavi garanciju za investiciju planiranu za narednu godinu i ne otkloni manjkavosti koje proizilaze iz ugovora.

Bonus video: