Lompar: Investitori se ne "lome" oko cijene autoputa

Lompar je kazao da je ostala dilema da li autoput treba da prođe preko ili oko Skadarskog jezera, ali da to nije prioritetna dionica
0 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Cijena izgradnje i dilema u vezi sa trasama kuda će prolaziti autoput Bar-Boljari nije mogla da bude razlog za odustajanje investitora od projekta, ocijenili su iz Ministarstva saobraćaja, pomorstava i telekomunikacija.Ministar saobraćaja, Andrija Lompar, kazao je da je ostala dilema da li autoput treba da prođe preko ili oko Skadarskog jezera, ali da to nije prioritetna dionica i da bi se to pitanje riješilo dok dođe na red gradnja u tom dijelu.On je naveo da je ostala dilema još oko divljeg naselja u Beranama.»Takve kritike ne bi trebalo da budu osnov za bilo kakvo produžavanje ili neprihvatanje od privatnog partnera za realizaciju projekta koji se odnosi na prvu dionicu«, saopštio je Lompar na konferenciji za novinare.On je rekao da je određivanje cijena jako kompleksno pitanje, kao i da država nije željela da saopšti njenu procijenjenu vrijednost prije završetka tendera.»Rekli smo idemo na tržište da vidimo koliko će svako da ponudi. Smatramo da je domaćinski da ne spominjemo koliko prema projektu Građevinskog fakulteta košta gradnja autoputa«, kazao je Lompar.On je naveo da kada se govori o cijeni koja je bila vezana za ponudu konzorcijuma Aktor-HCH primjedba Evropske investiocine banke (EIB) bila je da je možda u neko dogledno vrijeme, zbog stanja na tržištu moguće postići i bolju cijenu.»Mislim da je pitanje cijene potpuno demistifikovano, da to ne može biti pitanje oko kojega se nešto lomi«, zaključio je Lompar.Savjet za izgradnju autoputeva odlučio je da obustavi tendersku proceduru sa grčko–izraelskim konzorcijumom i da što prije počnu pregovori sa kineskim kompanijama.

"Konstruktor" opet izvođač radova?!

Najveća hrvatska građevinska kompanija, "Konstruktor", mogla bi se, kao izvođač radova, vratiti u igru oko izgradnje autoputa Bar-Boljari koji će finansirati Kinezi, prenosi Dojče vele.

Kinezi su ranije nagovijestli da će finansirati izgradnju autoputa koji od Jadranske obale vodi do granice sa Srbijom, a da bi radove mogla da izvoditi splitska kompanija. Moguće je i da bi Kinezi i Hrvati mogli da osnuju i konzorcijum, koji bi imao snažnu podršku hrvatske vlade.

S obzirom na to da je projekat vrijedan oko tri milijarde dolara, on bi bio od sudbinske vađnosti za posrnuli „Konstruktor“. Toj kompaniji ide u prilog to što je njena ponuda, na prvom javnom tenderu, bila za više od milijardu eura povoljnija od one koju je ponudio grčko-izraelski konzorcijum Actor-HCH.

Nezavisni stručnjak Emin Duraković, kazao je da se “Konstruktor” može vratiti u igru ukoliko dođe do raspisivanja javnog tendera i obnavljanja kompletnog procesa.

To je priča koja će trajati od godinu i po do dvije”, kaže on, dodajući da su šanse da se taj scenario i ostvari manje nakon odlaska premijera Iva Sanadera u Hrvatskoj i Mila Đukanovića u Crnoj Gori.

Duraković navodi da je “Konstruktor” apsolutno dobrodošao da gradi autoput u Crnoj Gori, ukoliko se desi da se ta kompanija javi na neki novi tender, “kao kredibilan faktor koji može osigurati i dobiti podršku međunarodnih financijskih institucija”

Bonus video: