SDP: Vlast odbila Konjevićeve predloge zakona za zaštitu životnog standarda

Konjević je istakao da su predloženi zakoni značajni za sve građane Crne Gore, jer je "Vlada Crne Gore u proteklih par godina povećala niz poreza i akciza, a najavljeno je i povećanje cijene električne energije od 1.maja"
2272 pregleda 6 komentar(a)
Konjević u Skupštini, Foto: Luka Zeković
Konjević u Skupštini, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2019. 14:00h

Poslanik Raško Konjević je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore predložio je tri reformska zakona iz oblasti ekonomije i zaštite životnog standarda građana, ali je, na žalost, vladajuća koalicija odbila da ih uvrsti u dnevni red, kako bi se o njima raspravljalo.

Riječ je o zakonima kojima je predviđeno povećanje minimalne zarade sa sadašnjih 193 eura na 250, zakonu kojim se smanjuje iznos akciza na gorivo, kao i zakonu o ukidanju kriznog poreza na plate, saopšteno je iz SDP-a.

Konjević je istakao da su predloženi zakoni značajni za sve građane Crne Gore, jer je "Vlada Crne Gore u proteklih par godina povećala niz poreza i akciza, a najavljeno je i povećanje cijene električne energije od 1.maja".

"S druge strane, standard građana je ugrožen zbog skoro zamrznutih plata i penzija koje ostaju na istom nivou već duži niz godina. Platu manju od 250 eura prima preko 77.000 naših sugrađana ili skoro 40% od ukupno zapošljenih 190.000. Krizni porez pogađa preko 38.000 radnika sa platom većom od 512 eura i naš zahtjev je da zemlja koja, po riječima predstavnika Vlade, ima visoke stope privrednog rasta nema potrebe da kriznim porezom operuzuje svoje građane", kazao je Konjević.

On je najavio da će Klub Poslanika Socijaldemokratske partije već u ponedjeljak predstaviti predlog Zakona kojim bi se smanjila stopa PDV na električnu energiju, čime bi se anulirale negativni efekti povećanja izdvajanja za obnovljive izvore energije i povećanje el.energije za 6%.

"Na ovoj način bi, po uzoru na Hrvatsku koja je od 1.1.2017 godije smanjima stopu PDV-a na električnu energiju sa 25% na 13%, uvođenjem niže stope PDV-a značajno pomogli građanima koji su bili veoma neprijatno iznenađeni visinom računa za januar mjesec, a tek slijedi povećanje od 6%. Konjević je u ime SDP-a istakao da su upravo ovi predlozi odgovor na konstanto pozivanje poslanika DPS-a da se dijalog oko bitnih stvari vodi u Parlamentu, ali da na žalost nema volje sa njihove strane da se razgovor o reforomskim zakonima kojima doprinose poboljšanju standarda svih građana Crne Gore", zaključuju iz partije.

Bonus video: