Đukanovićeva firma je imala još sumnjivih poslova

Sporna i pozajmica od 175 hiljada eura, kao i zarada od 250 hiljada eura. Iz Capital investa, čiji je vlasnik sada Blažo Đukanović, nijesu odgovorili na pitanja
19993 pregleda 58 komentar(a)
Milo i Blažo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo i Blažo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2019. 21:13h

Obaveza predsjednika Mila Đukanovića je da javnosti saopšti ko je od njegove firme Capital invest 2008. godine kupio akcije Prve banke nakon nevjerovatnog rasta i po pet puta većoj cijeni od nominalne, kao i od koga je i pod kojim uslovima njegova firma 2007. uzela drugi kredit od 175 hiljada eura i koje je akcije kupovao sa tim novcem, kazala je za “Vijesti” izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković.

Đukanovićeva firma je prvi kredit od milion i po eura uzela od Pireus banke iz Londona 2007. godine, tako što je garant sa istim iznosom novca bila firma Duška Kneževića sa Kipra Comsel Limited. Novac na račun ove Kneževićeve firme iz Švajcarske su uplatili prijatelji Mila Đukanovića - Dušan Ban i Željko Mihailović suvlasnici trajekta na liniji Kamenari - Lepetani. Kako je Đukanović zaradio svoj prvi zvanični milion javnost je saznala tek ove godine, kada je to saopštio Duško Knežević. Đukanović je ovaj kredit iskoristio da kupi akcije bratove Prve banke po 127 eura, da bi ih kasnije samo jedan manji dio nakon vrtoglavog rasta prodao po cijeni od 610 euro za 1,55 miliona eura i time vratio sporni kredit.

“S obzirom na činjenicu da smo saznali da je uzimanje prvog kredita bilo izuzetno kontroverzno i prekriveno slojevima i slojevima neistina koje smo od njega čuli, Đukanović ima obavezu da nam saopšti od koga je njegova kompanija uzela i drugi kredit, koji je do sada bio tajna, i na koji način ga je vratio. Finansijski podaci te Đukanovićeve kompanije pokazuju da je firma stekla preko 300.000 eura više od prodaje akcija nego što je to javnosti do sada bilo poznato”, navela je Ćalović Marković.

U bilansu stanja te kompanije jasno se navodi da je kratkoročni kredit uzet 2007. godine i vraćen u 2008. godini, isto kao i kontroverzni kredit Pireus banci, pokazuju podaci MANS.

“U prethodnom periodu, znali smo da je Đukanovićeva firma prodala akcije Prve banke i da je tim novcem on vratio famozni kredit Pireus banci. Međutim, finansije te kompanije pokazuju da je on pored tog kredita, imao još jedan manji, i da je prodajom akcija od kojih je dobio veći iznos nego što je javnosti bilo poznato, zatvorio oba kredita. Zbog čega do sada nijesmo znali da je imao i drugih akcija koje je prodavao, pored akcija Prve banke, odnosno zašto nijesmo znali da je imao još jedan kredit, ko mu je dao taj kredit, pod kojim uslovima, da li je i tu bilo garancija, da li su i tu bili uključeni ljudi koji su bili uključeni u slučaju uzimanja kredita od Pireus banke...”, kazala je Ćalović Marković.

Finansijska dokumentacija Đukanovićeve kompanije pokazuje da je ta firma u 2008. godini, dok je Đukanović bio premijer, od prodaje akcija prihodovala 250.000 eura više nego što je to javnosti bilo poznato.

“Vijesti” sa poslale pitanja kompaniji Capital invest, čiji je vlasnik od prošle godine Milov sin Blažo Đukanović, ali nijesu dobili odgovore.

Pitani su od koga i kako su dobili kredit od 175 hiljada eura, na osnovu čega je u 2008. ostvaren prihod od 250 hiljada eura, čije akcije su tada kupovali i prodavali, kako je došlo do promjene osnivača kompanije - da li je Milo Đukanović prodao ili poklonio osnivački udio svom sinu Blažu. “Vijesti” su pitale i kome je Capital invest u 2008. godini prodao akcije Prve banke po nevjerovatnoj cijeni i za oko 1,55 miliona eura, kao i da li su sa nekim prethodno vođeni pregovori o toj prodaji ili su ove akcije “na sreću” ponuđene na tadašnjoj berzi. Nijesu odgovorili ni šta se desilo sa prodajom drugog dijela akcija 2013. godine, da li je i po kojoj kamati Đukanovićeva firma taj novac oročila u Prvoj banci.

Đukanović je ponovo izabran za premijera 29. februara 2008. godine. Iz finansijskih izvještaja se može vidjeti da je tokom 2008. godine njegova kompanija imala prihod od 1,8 miliona eura, od čega je 1,55 miliona bilo od prodaje akcija Prve banke, ali javnost i dalje ne zna od čega je njegova firma dobila drugih 250 hiljada eura u periodu kada je bio premijer.

Mogu se naći tragovi da je Đukanovićeva kompanija tokom 2007. godine, osim Prve banke, kupovala i akcije u Željezari, KAP-u, Elektroprivredi, Eurofondu i Trendu i da je na to vjerovatno potrošila oko 100 hiljada eura.

“Na trgovini akcija Željezare, KAP-a i Elektroprivrede, kojima je država obilato pomagala, kao i Eurofonda i Trenda, Đukanovićeva kompanija je, prema tim podacima, zaradila najmanje dva i po puta, i to u periodu kada je on bio predsjednik Vlade”, kazala je Ćalović Marković.

Ovi podaci ukazuju i da Đukanović nije bio iskren u izjavi koju je dao nakon što je u februaru 2008. godine ponovo postao premijer, jer su njegovi poslovi bili sve osim zamrznutih.

“Sad kada se vraćam, nemojte da brinete uopšte, sve moje firme i svi moji biznisi će biti zamrznuti, odmah, istog dana”, bile su njegove riječi kada je izabran u Skupštini Crne Gore. Taj njegov premijerski mandat trajao je do juna 2009.

Tužilac da ispita kako su rasle akcije Prve banke i ko ih je kupio od Đukanovića

U MANS-u smatraju da je ključno pitanje kojim specijalni državni tužilac Milivoje Katnić treba da se pozabavi, upravo pitanje poslovanja firmi Đukanovića.

“Kad govorimo o vraćanju kredita, specijalni tužilac ima mandat i morao bi da utvrdi na koji je način Đukanović kupio te akcije Prve banke i kome ih je prodao, imajući u vidu da je vrijednost tih akcija dostigla rekordne iznose na berzi baš uoči njihove prodaje. To ukazuje na mogućnost da su neke spekulativne transakcije prethodile prodaji”, kazala je Ćalović Marković.

Nakon što je Đukanović prodao akcije, dolazi do dramatičnog pada njihove vrijednosti.

“Zato tužilac treba da istraži da li je riječ o fiktivnim transakcijama, odnosno ko se krije iza kastodi računa, preko koji su kupljene akcije od Đukanovića. Da saznamo da li se iza toga ponovo kriju neki njegovi prijatelji sa sumnjivim kapitalom ili se krije i sam Đukanović preko neke od of-šor kompanija koje je imao”, navela je Ćalović Marković.

Bonus video: