Pua i Statis tražili dozvolu za idejni projekat dogradnje Maestrala

Pua sa svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom Statisom, osim Maestrala, preko kompanije “Adriatic properties” zakupac je i najelitnijeg crnogorskog hotelskog kompeleksa grad hotela “Sveti Stefan, Vile Miločer”, a planiraju da na mjestu porušenog hotela “Kraljičina plaza” izgradne osmoetažni novi hotel, kao depadanse sa 66 apartmana za prodaju
5133 pregleda 4 komentar(a)
Dugogodišnji partneri zakupci su Svetog Stefana i Miločera: Pua i Statis, Foto: Savo Prelević
Dugogodišnji partneri zakupci su Svetog Stefana i Miločera: Pua i Statis, Foto: Savo Prelević

Kompanija “Maestral hotels & Casino”, biznismena kinesko-malezijskog porijekla Vei Seng Pua i grčkog biznismena Petrosa Statisa, koji imaju i crnogorski pasoš, zatražila je od budvanskog glavnog gradskog arhitekte da im izda saglasnost na idejni projekat dogradnje hotelskog kompleksa Maestral u Pržnu.

Na velikoj neizgrađenoj parceli od gotovo 7.500 kvadrata zemlje u okviru hotelskog kompleksa na samoj pjeni od mora važećem DUP-om ” Pržno - Kamenovo - Podličak” može se graditi isključivo četvorospratna garaža, kao i hotelska lamela sa luksuznim apartmanima. To je i predočeno urbanističko-tehničkim uslovima koje je ranije izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Riječ je o parceli koja se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi kao voćnjak, a na kojoj se nalazi parking hotrela, teniski tereni i manji pomoćni objekat.

Pua sa svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom Statisom, osim Maestrala, preko kompanije “Adriatic properties” zakupac je i najelitnijeg crnogorskog hotelskog kompeleksa grad hotela “Sveti Stefan, Vile Miločer”, a planiraju da na mjestu porušenog hotela “Kraljičina plaza” izgradne osmoetažni novi hotel, kao depadanse sa 66 apartmana za prodaju.

Aktuelnim planskim dokumentom hotelski kompleks Maestral nalazi se na jedinstvenoj urbanističkoj parceli 3, ukupne površine 23.173 kvadrata. Prvobitni hotel, zauzimao je svega 5.000 kvadrata zemlje. Nakon privatizacije slovenački HIT objektima zauzme još 2.500 kvadrata zemljišta, znači da hotel bude na ukupno 7.500 kvadrata zemlje.

Statis je sa svojim malezijskim partnerima, preko svoje firme „Monte rock“, a koja se preimenovala potom u „Fasamo“ kupio 2015. većinski udio u HIT Montenegro, koja je bila u vlasništvu istoimene firme iz Nove Gorice i postao vlasnik Maestrala.

Uslijedila je obimna rekonstrukcija, a obnovljeni Maestral otvorio je prije godinu i po premijer Duško Marković. Tada su iz Statisove i Puine kompanije saopštili da su u kupovinu i adaptaciju hotelskogkompleksa uložili 50 miliona eura, kako bi Maestral dobio prestižnih pet zvjezdica.

Statis i Pua čekaju kakav će biti ishod spora oko dobijanja zelenog svjetla za gradnju u Miločerkskom parku, jer budvanska opština osporova da se gradi depadanas, odnosno stanovi za tržište. Na mjestu stare „Kraljičine plaže“ planirana je gradnja hotela sa 60 hotelskih soba na četiri puta većoj površini od nedavno porušenog hotela, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel od osam etaža predviđen je apartmanski kompleks sa 66 luksuznih stanova namijenjenih bogatoj klijenteli. Takođe, investitoru, treba da se omogući i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena. Opština Budva se suprotstavila betoniranju Miločerskog parka i izgradnji stanova za tržište.

Pua dobio pasoš Crne Gore 2013.

Vei Seng Pua, poznatiji pod imenom Pol Pua, postao je crnogorski državljanin 2013. godine na predlog Vlade Mila Đukanovića kao „osoba od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore”.

Osnovni sud u kineskoj samoupravnoj teritoriji Makao oslobodio ga je u utorak zbog nedostatka dokaza za nelegalno priređivanje igara na sreću tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine.

Bonus video: