ŽELE DA STANU NA KRAJ UTAJI POREZA, ŠVERCU, SIVOJ EKONOMIJI...

Državni organi najavili borbu protiv firmi za koje se sumnja da su finansirane novcem od kriminala

Dogovoren plana kontrole poslovanja privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Crne Gore, radi registrovanja i sankcionisanja svih nezakonitosti iz oblasti rada
11159 pregleda 14 komentar(a)
Sa sastanka Operativnog tima, Foto: Uprava policije
Sa sastanka Operativnog tima, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 05.03.2019. 15:06h

Uprava policije, Uprava carina, Poreska uprava i Uprava za inspekcijske poslove počeće kontrole privrednih subjekata kao i poslovnih poduhvata za koje postoji sumnja da su finansirani novcem stečenim kriminalom.

To je odlučeno na sastanku Operativnog tima za suzbijanje krivičnih djela u privrednoj djelatnosti.

"Konstatovano je da je neophodna brza i neposredna razmjena informacija među članovima Operativnog tima, kako bi otkrivanje, sprječavanje i suzbijanje krivičnih djela iz oblasti zloupotreba u privrednoj djelatnosti a posebno utaje poreza, ilegalnog prometa akciznih roba (cigareta i alkohola) i naftnih derivata, sive ekonomije, kao i bespravne gradnje i ostalih nezakonitosti bilo još efikasnije. U tom smislu su dogovorene konkretne aktivnosti", saopšteno je iz Uprave policije.

Operativni tim, kojim rukovodi pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković, je dogovorio i donošenje plana kontrole poslovanja privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Crne Gore, radi registrovanja i sankcionisanja svih nezakonitosti iz oblasti rada četiri uprave koje zajedno djeluju u Operativnom timu.

Kako je saopšteno, zaključeno je da je, radi sveobuhvatne kontrole poslovanja privrednih subjekata koja će uslijediti u narednom periodu, potrebno formirati zajedničke grupe, sačinjene od službenika četiri uprave, koje će svaki postupak kontrole vršiti zajedno.

"Operativni tim će, kako je dogovoreno, usmjeravati i pratiti zajedničke aktivnosti u konkretnim predmetima iz oblasti rada ove četiri uprave, kao i pružati podršku nadležnim organima u slučajevima otkrivanja i sankcionisanja bespravne gradnje i zaštite prostora, a posebno poslovnih poduhvata bezbjednosno interesantnih lica i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa u kojima postoji sumnja da je investiran novac stečen kriminalom".

U saopštenju se ističe da će sa posebnom pažnjom biti analiziran i sagledan integritet službenika organa u obavljanju povjerenih poslova iz svoje nadležnosti.

Preporučujemo za Vas