Sindikat uprave i pravosuđa: Vlada da poveća plate državnim i opštinskim službenicima

"Višegodišnja povećanja cijena osnovnih životnih režija, namirnica, energenata, kao i poslednja najava nerealnog uvećanja cijene električne energije , mora da prati i poboljšanje životnog standarda naših radnika"
2850 pregleda 4 komentar(a)
Rakočević, Foto: Luka Zeković
Rakočević, Foto: Luka Zeković

Kako se poslednje i više nego minimalno uvećanje zarada za zaposlene u državnoj upravi i lokalnim samoupravama desilo sa donošenjem poslednjeg Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore smatra da je došao krajnji trenutak da Vlada Crne Gore reaguje i uveća zarade za ovu kategoriju zaposlenih.

"Višegodišnja povećanja cijena osnovnih životnih režija, namirnica, energenata, kao i poslednja najava nerealnog uvećanja cijene električne energije , mora da prati i poboljšanje životnog standarda naših radnika. Iz tog razloga tražimo od Vlade kao najveće i jedine relevantne institucije u Crnoj Gori, da uveća zarade za sve zaposlene u Državnoj upravi i Lokalnim samoupravama tako što će pristupiti izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru", navodi se u saopštenju Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore koje potpisuje predsjednik Nenad Rakočević.

U saopštenju se dodaj da su prosječne zarade za ovu kategoriju zaposlenih daleko od zvanične prosječne zarade u državi.

"Zaposleni sa srednjom stručnom spremom u prosjeku primaju ispod 350 eura, a sa visokom se kreće ispod 500 eura. Svi koji pripadaju kategoriji grupe D Zakona o zaradama osim što su grubo diskriminisani u odnosu na grupe A , B i C, još su u velikom problemu kako preživjeti mjesec i kako dostojanstveno živjeti od svoga rada", piše u saopštenju Sindikata.

Sindikat od Vlade traži još i da kao ravnopravni socijalni partneri konačno sjednu sa predstavnicima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore za sto, gdje bi se raspravljalo o najvažnijim temama, a jedna od njih je i način finansiranja odnosno rješavanja stambene problematike za članove Sindikata.

"To je posebno važno iz razloga jer naši članovi nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na druge djelatnosti javnog sektora kojima se već više godina sa vaše strane izlazi u susret tako što redovno godišnje izdvajate značajan iznos sredstava za stambenu problematiku. Od Vas tražimo da se na istovjetan način pristupi i našem rješavanju ovog krucijalnog životnog problema", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: