SDP: Smanjite PDV za struju

1614 pregleda 2 komentar(a)
Više uzastopnih povećanja cijena ugrozilo standard građana: SDP, Foto: Zoran Đurić
Više uzastopnih povećanja cijena ugrozilo standard građana: SDP, Foto: Zoran Đurić

Poslanici SDP-a predložili su Skupštini izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim bi PDV na električnu energiju bio smanjen sa 21 na 7 odsto. Ukoliko bi ovaj predlog bio usvojen, to bi uticalo da računi za struju budu manji za oko 12 odsto.

Inicijativu su podnijeli poslanici Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović.

“Smanjenjem stope PDV-a na električnu energiju anulirali bi se negativni efekti povećanja izdvajanja za obnovljive izvore energije i najavljenog povećanje cijena za 6%. Na ovoj način bi, po uzoru na Hrvatsku koja je od 1. 1. 2017. godine smanjila stopu PDV-a na električnu energiju sa 25% na 13% uvođenjem niže stope PDV-a pomogli građanima čiji je standard značajno ugrožen zbog visokih računa za januar mjesec, a već od maja ove godine slijedi povećanje od 6 odsto”, naveli su poslanici SDP-a u obrazloženju svoje inicijative za izmjenu zakona.

Oni navode da je cijena struje značajan input za ogroman broj roba i usluga koje plaćaju građani Crne Gore i ukoliko se ovaj predlog zakona ne bi usvojio, jasno je da će doći do novog inflatornog udara kao što je bilo u 2018. zbog povećanja slope PDV-a sa 19 na 21 odsto, a godinu ranije usljed povećanja akciza na gorivo za sedam centi po litru.

“Sva ova povećanja dovode do realnog pada životnog standarda građana, po skoro tri odsto godišnje, što već sada stvara značajne probleme, posebno za skoro četvrtinu naših sugrađana koji su u zoni rizika od siromaštva. Prihvatajući činjenicu da je EPCG akcionarsko društvo i da, iako država ima preko 80 odsto vlastništva, teži ostvarenju profita i ne želi smanjivati taj profit zbog razloga socijalne prirode, Vlada, koja je za tu oblast zadužena, može smanjivanjem svog učešća u računu anulirati negativne efekte povećanja električne energije i ostalih naknada građanima”, smatraju u SDP-u.

Njihovim predlogom, kako navode, ne bi bila ugrožena fiskalna stabilnost, jer po prvim podacima Poreske uprave za januar postoji nastavak rasta prihoda po osnovu PDV-a u odnosu na prošlu godinu.

“Tako da bi i pored ovog smanjenja, država po osnovu PDV-a prihodovala isto novca koliko i prošle, rekordne 2018. godine”, navode iz SDP-a.

Bonus video: