Mali akcionari Ulcinjske rivijere tražiće od države da im otkupi sve akcije

Krgović je kazao da bi bilo principijelno da država primijeni isti model za otkup akcija, kao i u slučaju Rudnika uglja
1642 pregleda 0 komentar(a)
Tripko Krgović, Foto: Arhiva Vijesti
Tripko Krgović, Foto: Arhiva Vijesti

Koordinator i ovlašćeni predstavnik Udruženja akcionara HTP Ulcinjska rivijera Tripko Krgović kazao je u razgovoru za “Vijesti” da posle niza pravosnažnih presuda u korist malih akcionara samo još premijer Duško Marković može da pomogne da se izbjegne stečaj u toj ulcinjskoj kompaniji.

“Uskoro ćemo uputiti predlog Markoviću, jer su sve druge adrese iscrpljene. Izvjesno je da će manjinski akcionari dobiti tužbe u cjelosti i da će Ulcinjska rivijera otići u stečaj, jer potrebnih 2,5 miliona eura definitivno ne mogu obezbijediti. Umjesto toga, predložićemo da država da ponudu za preuzimanje svim akcionarima, ne samo nama koji smo bili nesaglasni”, kazao je Krgović.

Manjinski akcionari koji su bili protiv Vladine odluke da u višedecenijski zakup da dio imovine te državne firme konzorcijumu Karisma iskoristili su svoje zakonsko pravo i pokrenuli sudske sprove tražeći isplatu svog vlasničkog uloga. Nekoliko presuda Privrednog suda, koje je potvrdio i Apelacioni su postale pravosnažne i ta državna firma mora da isplati više od 300.000 eura. Ako svi nesaglasni akcionari dobiju sudske sporove, kompanija će morati da isplati oko 2,5 miliona eura.

“Sjetimo se da je u procesu kupovine akcija Rudnika uglja plaćena procijenjena vrijednost.Ovdje govorimo o jednoj šestini vrijednosti i to bi za državu bio posao iz snova. Podsjetiću da sam ja jedini građanski aktivista koji je javno podržao preuzimanje Rudnika uglja, pa ako svi treba da smo principijelni, zašto Vlada ne bi primijenila isti pristup i u ovom slučaju i pokazala da preuzimanje Rudnika uglja nije bio jedinstven slučaj motivisan interesima pojedinaca”, istakao je Krgović.

On je kazao da su sve aktivnosti udruženja bile usmjerene ka tome da se spriječi “štetni ugovor o zakupu imovine Ulcinjske rivijere”, ali da Vlada nije imala sluha za njihove predloge. Krgović je podsjetio da im je konačni predlog bio segmentacija i trampa akcijama kojom bi država ostvarila korist od 20 miliona eura.

Na pitanje “Vijesti” da objasni zašto danas, kada je Karisma obnovila i stavila u funkciju hotele Belvie i Olimpic i dalje stoje pri teškim optužbama koje su ranije iznosili na račun ovog konzorcijuma, Krgović ponavlja da ono što su zvanično iznijeli na skupštini akcionara u aprilu 2017. pokazalo se koliko su bili u pravu.

“Tvrdili smo da je Karismino najavljeno ulaganje od 300 miliona prazna priča, da neće uložiti ni 10 odsto tog iznosa, da će imovinu koju uzmu u zakup založiti kod banaka i tako se finansirati, da neće dati ni centa za socijalni program, da će dovesti jeftinu radnu snagu iz Meksika i okruženja, da će biti oslobođeni poreza na nepokretnosti koji će u finalu biti veći od iznosa zakupnine koji Karisma plaća i još mnogo toga”, podsjetio je Krgović.

On je rekao da će ugovor o zakupu,shodno zakonu o tajnosti podataka postati javan u junu ove godine, pa će “proces dobiti novu dimenziju”.

Krgović je potvrdio da je to prva velika investiija u Ulcinju za koju je lično vezan, ali ističe da je Karisma dobila posao na nelegalan način i da su povoljnosti koje je dobila od države bile unaprijed poznate, imali bi “makar deset ponuđača na tenderu koji bi mnogo više investirali i zaposlili više ljudi”.

“Vlada je umjesto Karisme isplatila i otpremnine radnicima. Karisma trenutno bez dozvole gradi novi objekat, koji će vjerovatno biti založen za kredit, a Ulcinjskoj rivijeri će povećati osnovicu za porez na nepokretnosti”, zaključio je Krgović.

Ugovor o zakupu Vlada je sa Karismom potpisala u septembru 2017. godine mimo javnosti.

TUI uticao da se niko ne prijavi za tender

Krgović je kazao da je turistički operator TUI svojim aktivnostima dao Karismi nepostojeći legitimitet.

“TUI je posredstvom svog First Choica u Velikoj Britaniji omogućio Karismi da prodaje kapacitete u Ulcinju u vrijeme objavljenog tendera za zakup, na osnovu kompjuterske simulacije. Na više načina su Karismi dali nepostojeći legitimitet i uticali na to da se niko drugi ne prijavi na tender. Svjedoci smo da takvo ponašanje nije ništa novo za velike evropske kompanije, jer na listi kompanijskih skandala one redovno zauzimaju prva mjesta”, kazao je Krgović.

Vidjeće se ubrzo ko je bio u pravu u priči o iznosu zakupnine

Krgović je kazao da će Ulcinjska rivijera uskoro objaviti finansijske izvještaje, pa će se vidjeti ko je bio u pravu kada je riječ o zakupnini i njenoj raspodjeli. Vlada je u medijima baratala sa cifrom od minimum 450.000 eura godišnje

“Tih nepostojećih 450.000 eura koje se pominju su nekakva prosječna zakupnina za trideset godina, znači računajući u prosjek i rentu iz npr. 2035. godine. Trenutno je to svega 3,5 odsto od Karisminih prihoda i trebalo bi iznositi oko polovine pomenutog iznosa. A, onda se od tog iznosa 30 odsto uplaćuje državi, zbog čega smo i govorili o pravnom nasilju, jer to je praktično eksproprijacija imovine akcionara”, istakao je Krgović.

Bonus video: