Traže dozvolu, a duguju komunalije

Kompanija kćerke Brana Mićunovića podnijela zahtjev za upotrebnu dozvolu za hotel “Harmonija”
8943 pregleda 4 komentar(a)
Niče hotel od 13 spratova, Foto: Vuk Lajović
Niče hotel od 13 spratova, Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija „Old town invest group“ zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda upotrebnu dozvolu za hotel „Harmonija“ na rtu Zavala. Kompanija, u kojoj trećinu vlasništva ima Andrea Mićunović, kćerka nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića, praktično poslije pune decenije od kada je stambeno poslovni kompleks izgrađen, predala je zahtjev prije tri dana.

U zahtjevu koji je objavljen na sajtu Ministarstva navedeno je da se traži upotrebna dozvola za hotel, dok je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine 13-etažna građevina uknjižena kao apart hotel.

Kompanija je podnijela zahtjev za upotrebnu dozvolu, ali prethodno nije regulisan odnos u vezi sa izmirivanjem komunalija sa Opštinom Budva, koja na to čeka godinama unazad.

U Opštini su juče „Vijestima“ potvrdili da njihova služba nije zaključila ugovor o regulisanju obaveza sa „Old town invest group“, te istakli da iako su resornom ministarstvu više puta uputili zahtjev da im dostave građevinsku dozvolu, to nije ispoštovano.

Tek nakon što zvanično dobiju građevinsku dozvolu, koja je izdata prije deceniju, lokalna uprava i njena služba će moći da obračunaju komunalije.

Iz Opštine su proteklih nekoliko godina, kako za vrijeme DPS uprave, tako i aktuelne vladajuće koalicije, u više navrata isticali da postoji nekoliko slučajeva, među kojima je objekat „Harmonija“, za koje su izdate građevinske dozvole po starom zakonu.

Po tim zakonskim odredbama investitor je bio obavezan da izmiri komunalije tek nakon što završi objekat, odnosno prije nego što podnese zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole.

Barata se sa cifrom da bi iznos za komunalije za „Harmoniju“ trebalo da bude čak pet miliona eura.

Plaćanja komunalija u Budvi su jedino oslobođeni investitori koji grade hotele sa pet zvjezdica.

Mićunovićka, kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda, vlasnik je 34 odsto kapitala u firmi registrovanoj u Budvi, na koju je uknjižena zgrada, dok ostatak od po 33 odsto kapitala pripadaju partnerima Danilu Mićoviću i Milanu Zindoviću.

Građevinski kompleks koji se nalazi na Zavali godinama unazad je pod hipotekama. Država je prije dvije godine blokirala luksuzni apart hotel „Harmonija“ zbog poreskog duga od 1,8 miliona eura i ta hipoteka i dalje stoji upisana u katastarskoj evidenciji.

Osim države, hipoteku na apart hotel i zemlju, upisala je i Prva banka, koju kontroliše Aco Đukanović, brat lidera DPS-a Mila Đukanovića na osnovu dvije kreditne linije. Riječ je o kreditu od 5,44 miliona eura, koji je uzet 2007, a tu je i hipoteka za kredit od 2,45 milion eura iz 2011.

Firma „Old Town Invest Group“ započela je gradnju još početkom 2009, ali su radovi zbog nemanja građevinske dozvole ubrzo zaustavljeni. Ministarstvo izdaje građevinsku dozvolu krajem 2009. nakon čega izvođač radova započinje intenzivni građevinski poduhvat, te za nepunih par mjeseci završava grube betonske radove na višespratnici.

Još tada je u više navrata isticano da je cijeli projekat vrijedan 15 miliona eura. Građevina je dobila i stanare, koji su kupili apartmane.

U Opštini su potvrdili da njihova služba nije zaključila ugovor o regulisanju obaveza sa „Old town invest group“, te istakli da iako su resornom ministarstvu više puta uputili zahtjev da im dostave građevinsku dozvolu, što nije ispoštovano.

Barata se sa cifrom da bi iznos za komunalije trebalo da bude pet miliona eura

Bonus video: