Kasni otvaranje dvije nove fabrike u KAP-u

Veselin Pejović je kazao da kašnjenje sa otvaranjem novih fabrika njega najviše košta, i ističe da mu je cilj “da otvori najmodernije industrijske fabrike u Podgorici sa tehnologijom koja danas postoji u svijetu”
6704 pregleda 4 komentar(a)
Tvrdi da ga košta kašnjenje: Pejović, Foto: Luka Zeković
Tvrdi da ga košta kašnjenje: Pejović, Foto: Luka Zeković

Dvije od tri nove prerađivačke fabrike, koje je vlasnik Uniprom KAP-a Veselin Pejović lani zvanično najavio za ovu godinu (februar i jun) neće biti otvorene prema prvobitnim najavama. Razlozi za to su, kazao je za “Vijesti” nikšićki biznismen, vremenske (ne)prilike u glavnom gradu proteklih nekoliko mjeseci i kašnjenje donošenja ubanističkog plana za drugu fabriku koja je trebalo da bude otvorena u junu.

“Radovi kasne zbog vremenskih (ne)prilika u decembru i januaru. Kako smo mogli nedavno da radimo po onom vjetru? Kao što vidite montirali smo postrojenja i sve je novo. Proizvodićemo u ovim pećima 30.000 tona legura godišnje. Fabrika legura (bivši Silumini) će proraditi za oko dva i po mjeseca”, tvrdi Pejović u novoj projekciji.

On je kazao da to kašnjenje prvobitnih planova sa otvaranjem novih fabrika njega najviše košta, ali ističe da mu je cilj “da otvori najmodernije industrijske fabrike u Podgorici sa tehnologijom koja danas postoji u svijetu”.

U novoj prerađivačkoj fabrici legura, koja se nalazi na mjestu bivše KAP-ove fabrike Silumina, trebalo bi da bude radno angažovano oko 50 ljudi. Ova investicija je, kako je ranije saopštio Pejović, vrijedna oko 11 miliona eura.

Reporteri “Vijesti” su obišli nekoliko gradilišta na teritoriji bivšeg KAP-a u stečaju i uvjerili se da je Pejović izgradio modernu gasnu stanicu na prirodni tečni gas (koji se uvozi iz Belgije i Francuske) za potrebe Fabrike anoda i Uniprom KAP-a, sa novom firmu Uniprom Energy. Izgradio je i mnogo bolje uslove za higijenu velikom broju radnika Elektrolize, kao i radnicima buduće fabrike legura koja nije otvorena u februaru ove godine.

“Za sve buduće fabrike neće biti nafte, dizela i mazuta, samo prirodni tečni gas. Ne radi se samo o uštedama, nego i o ekologiji. Ranije smo trošili 10 tona nafte dnevno”, naveo je Pejović i istakao da je ta investicija u novu gasnu stanicu bila vrijedna oko pet miliona eura.

U junu ove godine sa turskim partnerom, grupacijom Čakjašar, na lokaciji u krugu KAP-a, površine od 20.000 kvadrata, Pejović je ranije najavio otvoranje druge nove prerađivačke fabrike sa najsavremenijom tehnologijom.

“Početak rada te fabrike će kasniti zbog nedonošenja adekvatnog urbanističkog plana, a ovo sve drugo ide po planu”, tvrdi Pejović.

Što se tiče treće prerađivačke fabrike, koju je Pejović najavio ranije (u oktobru prošle godine) da će biti otvorena u novembru 2019. godine, a tiče se fabrike trupaca (bileta), kapaciteta 70.000 tona, Pejović tvrdi da će taj projekat biti završen na vrijeme.

U modernizovanoj seriji “B” Elektrolize sada se prema Pejovićevim riječima proizvodi oko 3.000 tone aluminijuma mjesečno, a maksimalni kapacitet proizvodnje je 6.000 tona mjesečno.

Ponovo obnovljeni zeleni zasadi

Uniprom je proteklih nekoliko godina značajan novac uložio u podizanje zelenih zasada u krugu aluminijumske fabrike. Iz dimnjaka Fabrike anoda zbog uvođenja prirodnog gasa umjesto mazuta više ne kulja crni nego žuti, kao što je to bilo u vrijeme dok je tom fabrikom gazdovala država, vlasnik Vektre Dragan Brković i na kraju Rusi, prije uvođenja u stečaja u KAP.

Da bi ekipu “Vijesti” uvjerio u poboljšanje ekoloških standarda, Pejović je pojeo nekoliko plodova maslina sa zasada iz kruga fabrike.

Bonus video: