ODGOVORILA MINISTARSTVU EKONOMIJE

Mrdović: 300 kilovata mjesečno znači da radijator radi dva sata na dan, bojler i šporet po sat...

“Pri tome je besprizorno da se Ministarstvo ekonomije poziva na prosječnu potrošnju električne energije u zemljama Zapadne Evrope, jer je opšte poznato da se domaćinstva u tim zemljama ne griju na struju, već dominantno na gas"
7756 pregleda 23 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo ekonomije nije negiralo podatke iz računice Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja pokazuje da potrošnja električne energije od 300 kilovata nije dovoljna za dostojanstven život crnogorskog građanina, niti to može učiniti, jer su brojke neumoljive, navela je u odgovoru na reagovanje Ministarstva, Ines Mrdović, koordinatorka Programa za javne finansije ove NVO.

“A te brojke kažu da 300 kilovata mjesečno znači da se dnevno može potrošiti deset kilovata, što je dovoljno samo za rad malog frižidera, za dva sata rada radijatora, koliko se može gledati i televizor, bojler i šporet mogu se uključiti po sat, veš mašina pola sata, dok se dvije sijalice mogu paliti četiri sata”, istakla je Mrdović.

Jasno je, kako je dalje dodala, da ovo nije dovoljno ni za potrebe samca, a kamoli prosječnog domaćinstva, te da se ne radi o nikakvom komforu, već o osnovnoj potrebi.

“Pri tome je besprizorno da se Ministarstvo ekonomije poziva na prosječnu potrošnju električne energije u zemljama Zapadne Evrope, jer je opšte poznato da se domaćinstva u tim zemljama ne griju na struju, već dominantno na gas. A upravo primjer Velike Britanije, kojeg Ministarstvo navodi, pokazuje da se samo 10 odsto stanovništva na tom ostrvu grije na struju, dok je ostalo uglavnom gas”, istakla je Mrdović.

Ona je dodala da je više “nego licemjerno da iz Vlade govore da „nemamo pravo kao društvo da električnu energiju činimo socijalnom kategorijom, vještački je subvencionirajući čak i za one potrošače koji nijesu u stanju socijalne potrrebe“.

"Ovo posebno kada se zna da je ista ta Vlada primorala potrošače da plaćaju subvencije domaćim tajkunima i navodnim "inostranim investitorima“, koji nam prodaju struju iz takozvanih obnovljivih izvora energije (male hidroelektrane i vjetroelektrane)", dodala je Mrdović.

Samo po ovom osnovu smo, kako tvrde iz MANS-a, u prethodnih pet godina platili nepunih 12 miliona eura, a samo u ovoj godini ćemo im platiti između 15 i 20 miliona eura.

"U narednoj deceniji će po tom osnovu od potrošača biti bukvalno "oteto" između 150 i 200 miliona eura.Kada treba napuniti privatne džepove onda se u Vladi ne sjećaju subvencija, a kada treba zaštiti građane onda se lako pozivaju na to da struja ne treba da bude socijalna kategorija. Takođe, neprimjereno je da se iz Vlade uporno pozivaju na podatak da 60 odsto mjernih mjesta u zemlji čini potrošnju od 300 kilovata, jer i sama navodi da od tog iznosa 80 odsto su mjerna mjesta na sjeveru zemlje gdje se stanovništvo dominantno grije na drva.Kada se ima u vidu da ta kalkulacija obuhvata i prazne stanove, domaćinstva ili objekte u kojima se ne živi konstantno, više je nego jasno da je stvarna, a ne fingirana potrošnja prosječnog domaćinstva, značajno veća od Vladinih 300 kilovata”, zaključila je Mrdović.

Preporučujemo za Vas