"Na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare nema krivca personifikovanog u bilo kojoj ličnosti"

Navodi se da je realizacija na bazi Idejnog projekta uobičajena pojava kod kapitalnih infrastrukturnih projekta
3987 pregleda 10 komentar(a)
1
Ažurirano: 11.03.2019. 18:21h

Izgradnja autoputa Bar – Boljare najkompleksniji je razvojni infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, čiju realizaciju, prema istraživanjima javnog mjenja, podržava velika većina građana, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Iz tog resora su kazali da na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare nema krivca personifikovanog u bilo kojoj ličnosti, jer se prva ideja o potrebi realizacije tog projekta veže čak za 1969. godinu, dok je 2008. rađen i Detaljni prostorni plan autoputa i idejni projekat za njegovu prioritetnu dionicu,

„A kako tokom pripreme, tako i tokom realizacije ovog projekta, primat se davao stručnim mišljenjima, stavovima i preporukama, po čemu je ovaj projekat i do sada bio prepoznat, pa se ne može govoriti o propustima tokom njegove realizacije“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je realizacija na bazi Idejnog projekta uobičajena pojava kod kapitalnih infrastrukturnih projekta.

„A samim Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, zaključenog 26. februara 2014. godine, jasno je definisana bila obaveza Izvođača radova da u potpunosti prouči Idejni projekat, crteže i sve prateće podatke i dokumentaciju koju mu je stavio na raspolaganje investitor, i da se potpuno uvjerio u njihovu potpunost, ili suprotno od toga najkasnije do datuma potpisivanja Ugovora“, precizirali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, o postojanju naknadnih i nepredvidivih radova javnost je već upoznata.

Iz Ministarstva su podsjetili da sistem vodosnabdijevanja i sistem napajanja električnom energijom nije namijenjen samo za potrebe autoputa Bar-Boljare, već i za potrebe naselja koje mu gravitiraju, odnosno za privredno-turistički razvoj sjevernog dijela Crne Gore.

„Kada je riječ o izgradnji sistema za napajanje električnom energijom, ističemo i da će kasniju otplatu kreditnih sredstava za njegovu izgradnju i upravljanje izgrađenom elektro-energetskom infrastrukturom, shodno Zakonu o energetici, preuzeti Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se sa mogućnošću pojave naknadnih i nepredvidivih radova računalo i prilikom zaključivanja Ugovora o projektovanju i izgradnji, za čiju realizaciju je i Ugovorom iz 2014. godine predviđena okvirna suma od deset odsto u odnosu na ugovorenu vrijednost radova, odnosno iznos od 80,96 miliona eura.

Kako su kazali iz Ministarstva, u toku su relevantne ugovorne procedure u vezi sa realizacijom naknadnih i nepredvidivih radova, i po čijem okončanju će javnost biti upoznata sa dataljima.

„Ako imamo u vidu da je vrijednost ugovorenih radova 809,57 miliona eura, a da je okvirna suma predviđena za realizaciju naknadnih i nepredvidivih radova 80,96 miliona, dolazimo do 890,53 miliona eura kao vrijednosti izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, što je svakako značajno niži iznos u odnosu na onaj sa kojim se špekuliše u pojedinim crnogorskim medijima“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naglasili da u realizaciji projekta izgradnje autoputa nema zaboravljenih radova.

„Tendeciozna pisanja dijela crnogorske javnosti nijesu ni u interesu samog Projekta i pozitivnog predstavljanja Crne Gore domaćoj i međunarodnoj javnosti, niti na liniji izgradnje društva koje bi trebalo da podstiče dobronamjerni, konstruktivni i argumentovani dijalog, koji neće biti sredstvo za političke manipulacije“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: