Nurkoviću sad „nema zaboravljenih” radova na auto-putu

Ministar saobraćaja kaže da su svi radovi dio Ugovora o izgradnji, a 2017. pričao da je problem sa petljom “Smokovac” nastao zbog nedefinisanosti ugovora
12370 pregleda 22 komentar(a)
Kasni izgradnja: Sa gradilišta auto-puta, Foto: Filip Roganović
Kasni izgradnja: Sa gradilišta auto-puta, Foto: Filip Roganović

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, kojim rukovodi Osman Nurković, tvrdi da su nepredviđeni radovi na auto-putu od Smokovca do Mateševa bili predviđeni ugovorom o izgradnji u iznosu od 10 odsto (80,95 miliona eura) od ukupno ugovorene cijene koštanja te dionice od 890,53 miliona o čemu je javnost već upoznata, kao i da u realizaciji tog projekta “nema “zaboravljenih radova”.

Taj stav Ministarstva je saopšten juče nakon što su “Vijesti” objavile informaciju iz dobro obaviještenih izvora upućenih u dešavanja oko izgradnje auto-puta da je Ministarstvo saobraćaja, na čelu sa tadašnjim šefom i aktuelnim predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, oštetilo državu za 134 miliona eura propustima do kojih je došlo prilikom priprema za gradnju auto-puta Podgorica - Mateševo prije pet godina, što je oko 2,5 odsto crnogorskog BDP-a. “Senzacionalističko pisanje u vezi sa realizacijom projekta auto-puta Bar - Boljare je postala redovna pojava kod jednog dijela crnogorskih medija, koja neodmjerenim i netačnim informacijama od nepouzdanih izvora, a samim tim neprofesionalnim pristupom poslu nastoje da preko realizacije projekta auto-puta Bar-Boljare, vode dnevno-politička nadmetanja, uporno pokušavajući da odrede metu”, saopšteno je juče iz Ministarstva.

Iako sada tvrdi da “nema zaboravljenih radova”, Nurković je u septembru 2017. godine, nakon što je javnost informisana da je propustom Ministarstva saobraćaja, dok je njime rukovodio Ivan Brajović, u projektni zadatak i ponudu za gradnju dionice autoputa Smokovac - Mateševo nije uvrštena petlja Smokovac sa oko kilometar i po auto-puta, drugačije pričao.

Ministar je tada izjavio da je problem u vezi sa petljom “Smokovac” nastao “zbog nedefinisanosti ugovora, ali da vjeruje u dogovor sa kineskim izvođačem radova firmom CRBC i ako se ne dogovore moguća je arbitraža”.

“U toku su relevantne ugovorne procedure u vezi sa realizacijom naknadnih i nepredvidivih radovo, i po čijem okončanju će javnost biti upoznata sa dataljima. Ako imamo u vidu da je vrijednost ugovorenih radova 809.577.356,14 eura, a da je okvirna suma predviđena za realizaciju naknadnih i nepredvidivih radova 80.957.735,61 eura, dolazimo do vrijednosti od 890.535.091,75 eura, kao vrijednosti izgradnje prioritetne dionice Smokovac - Mateševo, što je svakako značajno niži iznos u odnosu na onaj sa kojim se spekuliše u pojedinim crnogorskim medijima”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su dodali da “na realizaciji projekta auto-puta Bar-Boljare nema krivca personifikovanog u bilo kojoj ličnosti, jer prva ideja o potrebi realizacije ovog projekta veže se čak za 1969. godinu, dok je 2008. godine rađen i Detaljni prostorni plan auto-puta Bar - Boljare i idejni projekat za njegovu prioritetnu dionicu”.

Objašnjavaju da je “realizacija na bazi idejnog projekta uobičajena pojava kod kapitalnih infrastrukturnih projekta”.

Izgubljena dobit od naplate putarine oko 18 miliona

Izvori “Vijesti” navode da se dodatnih oko 18 miliona štete odnosi na izgubljenu dobit od naplate putarine, jer će završetak dionice kasniti 15 ili 16 mjeseci.U ugovoru o izgradnji nijesu nevedeni svi radovi, poput petlje “Smokovac”, elektro i vodovodne mreže i svih porilaznih puteva na ostalim petljama.

Dodatnih 85 miliona eura koštaće u ugovoru zaboravljena prva faza petlje “Smokovac” zajedno sa naplatnom rampom i rekonstrukcijom nekoliko ulica na Zlatici, izgradnja vodovodne mreže duž cijele trase dionice auto-puta i nekoliko prilaznih puteva za ostale petlje, kao i nekoliko drugih sitnijih radova.Vlada je već dala saglasnost svojoj kompaniji “Monteput” da uzme kredit za taj iznos i raspiše tender za izvođača.

Bonus video: