Đikanović da ispita šta je sa uloženih 25 miliona

CAMA od Komisije za tržište kapitala traži objašnjenja u vezi investicija menadžmenta Eurofonda
1752 pregleda 1 komentar(a)
Ispitati podobnost nadzornog odbora: Eurofond, Foto: Filip Roganović
Ispitati podobnost nadzornog odbora: Eurofond, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.03.2019. 18:59h

Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) poslala je Komisiji za tržište kapitala, kojom rukovodi Zoran Đikanović, novi zahtjev za zaštitu nesaglasnih akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond i u njemu zatražila objašnjenja u vezi investicija menadžmenta fonda vrijednih više od 25 miliona eura. ZIF-om Eurofond upravlja društvo Euroinvest (DZU).

„Da li je obmanuta javnost i akcionari najavom da će nesaglasni akcionari biti isplaćeni novcem od prodaje akcija Jugopetrola i CGES-a (prihodovano blizu osam miliona eura), da bi ubrzo nakog toga bilo investirano oko šest miliona eura u akcije fonda Libertas ETI. Šta se desilo sa tih šest miliona eura uloženih kroz ETI šemu? Šta je sa uloženih sedam miliona eura u nekretnine (Orahovac i Bečići)? Ko je nadležan i odgovoran za štetu i eventualne prevarne radnje s obzirom da je umjesto stanova u Bečićima, javni izvršitelj utvrdio da se na mjestu zgrade nalazi livada? Šta je sa 12 miliona uloženih u Elektrogrupu Jajce, Zadrugar Jajce i Remontmontažu Tuzla“, ističe se, između ostalog, u novom zahtjevu koji je uputio direktor CAMA Aleksandar Raspopović.

Direktor CAMA je zatražio od članova Komisije da, shodno svojim nadležnostima, ispitaju podobnost za više članova nadzornog odbora Eurofonda.

Traže od regulatora da ispita podobnost Armina Mulahusića s obzirom da, kako navode u dopisu “Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića, te njihove supruge Edinu i Elmu, kao i firme koje su u njihovom vlasništvu Profit-Invest i KS Invest da su protivpravno prisvojili više od 4,5 miliona KM novca NLB grupe“.

„Ispitati podobnost Milanka Damjanovića, s obzirom da je odlukom Agencije za sprečavanje korupcije iz maja proše godine tvrđeno da je Damjanović, član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kao javni funkcioner prekršio član 23 stav 1 Zakona o sprečavanju korupcije, na način što Agenciji nije dostavio Izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od dana stupanja na javnu funkciju“, naveo je Raspopović u dopisu.

CAMA traži da se ispita podobnost i Nenada Štibilja, koji je osnivač konsultantskih firmi koje se nalaze u blokadi ili stečaju- Montenegromont, Consulting Investment Financing Group i Haus Inter Tours. „Štibilj je proteklih godina bio u upravi više firmi kojima je upravljao Eurofond, a koje su završile u stečaju, kao ulcinjska Solana i Bjelasica rada. Na osnovnu svega molimo da izvršite dodatno ispitivanje ulaganja u Libertas ETI, kao i poslovanja Eurofonda i DZU Euroinvest, jer sve ukazuje i pojačava naše sumnje u manipulativne namjere i radnje menadžmenta kojima su oštećeni akcionari fonda“, naveo je u zahtjevu Raspopović.

Bonus video: