Grit iz Arsenala odlazi u Španiju

“Vijestima” je potvrđeno da će biti odvezeno 5.200 kubika. Osim samog grita, “bunkerisano” je i oko 2.000 tona zemlje pomiješane sa gritom
1401 pregleda 0 komentar(a)
Grit zapakovan u vreće: Bijela, Foto: Slavica Kosić
Grit zapakovan u vreće: Bijela, Foto: Slavica Kosić

Grit koji je ostao na obali bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu prilikom njegovog zatvaranja 2007. godine, biće uklonjen iz Tivta i odvezen u inostranstvo na propisani tretman za tu vrstu industrijskog otpada, zajedno sa mnogo većim količinama grita koje ovih dana iz brodogradilišta Bijela uklanja francuska kompanija „Valgo“.

To je potvrđeno “Vijestima” u kompaniji Adriatic Marinas-Porto Montenegro, koja je svojevremeno oko 3.500 kubika grita zapakovala u velike džambo vreće i privremeno odložila u posebno napravljen betonski bunker, kao i oko 2.000 tona zemlje pomiješane sa gritom. Za uklanjanje tog otpada Adriatic Marinas je angažaovao kompaniju „Eko reciklaža“ iz Podgorice koja je ovih dana počela sa sukcesivnim odvozom ukupno 5.200 kubika. U Bijeloj će grit preuzeti „Valgo“ i ukrcati ga na poseban brod, koji će grit odvesti na dalji tretman u Španiju.

Posao oko uklanjanja grita iz Tivta ranije nije se zvanično nalazio u planovima planovima Vlade za posao vrijedan 222 miliona eura koji je za temeljno ekološko čišćenje lokacije bivšeg brodogradilišta Bijela, sa francuskom kompanijom zaključila Vlada.

„Kompanije Adriatic Marinas i Damen, koje u konzorcijumu rade na razvojnim planovima radi transformacije nekadašnjeg brodogradilišta u remontni centar za mega i superjahte, trenutno realizuju projekat evakuacije grita - otpada nastalog nakon remonta brodova. U toku je projekat evakuacije bezbjednog uklanjanja grita iz Bijele, te ćemo u sklopu toga, na siguran način riješiti i pitanje posljednjeg uskladištenog otpada i iz nekadašnjeg Remontnog zavoda “Sava Kovačević”, odnosno, Arsenala Tivat. Sav grit iz Tivta će po najvećim ekološkim standardima i procedurama biti uklonjen”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor Porto Montenegra David Margason.

Bonus video: