Marković: Više miliona iz budžeta opredijeljeno za Plav

Marković je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, podsjetio na važnost stabilizacije lokalnih javnih finansija i ukazao na izdašnu podrsku Vlade kroz direktnu budžetsku podršku i investicije iz kapitalnog budžeta, koji je najveći od obnove nezavisnosti Crne Gore
2211 pregleda 3 komentar(a)
Marković na sastanku sa rukovodstvom Opštine Plav, Foto: Vlada Crne Gore/Twitter
Marković na sastanku sa rukovodstvom Opštine Plav, Foto: Vlada Crne Gore/Twitter
Ažurirano: 15.03.2019. 16:19h

Vlada je obezbijedila milion eura više iz državnog budžeta za Opštinu Plav za ovu godinu, saopštio je premijer Duško Marković na sastanku sa lokalnim rukovodstvom.

“Došao sam u Plav da bismo mijenjali stvari na bolje i da bi Plavljani osjetili benefite Vladine politike regionalnog razvoja”, kazao je Marković.

Marković je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, podsjetio na važnost stabilizacije lokalnih javnih finansija i ukazao na "izdašnu podršku Vlade kroz direktnu budžetsku podršku i investicije iz kapitalnog budžeta, koji je najveći od obnove nezavisnosti Crne Gore".

"Imali smo veoma dobar i konstruktivan razgovor. Razgovarali smo o svim pitanjima koja su važna za Plav i za građane Plava, za razvoj opštine, za kvalitet života građana opštine Plav, o budućnosti koja je tu na dohvat ruke ili smo je već uzeli u svoje ruke", kazao je Marković.

On je poručio i da je bilo riječi o svim pitanjima koja su opterećujuća i koja plavsku administraciju na čelu dovodi pred ozbiljna iskušenja, "a nekada i pred nemoguće situacije".

"I zbog toga sam danas tu da na te nemoguće situacije i na ta iskušenja, koja se prije svega tiču lokalnih finansija i naslijeđenih problema u tom segmentu, nađemo zajednički dogovor i da lokalna samouprava i opština Plav prodiše, da idemo putem razvoja i da građani Plava osjete benefite dinamičnog razvoja Crne Gore u posljednje dvije godine"

Marković je istakao da će se u Plavu raditi na kapitalnim infrastrukturnim projektima i na projektima komunalne i društvene infrastrukture.

Na sastanku je saopšteno da su u toku brojni infrastrukturni projekti vrijedni preko 1,5 miliona eura.

Istaknut je značaj puteva Plav Dečani, Pav Bogićevica kao i putnog pravca od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke koji će približiti Plav centralnom i južnom dijelu države, a koji je vrijedan 11 miliona eura.

"Radiće se i na ulicama i centru Plava, radiće se na izgradnji sportskog terena za mlađe kategorije, pokrenućemo izgradnju doma starih, stambene zgrade za zaposlene u prosvjeti. Istovremeno smo danas definisali dogovor i pristup kako i na koji način da počnemo rekonstrukciju i gradnju novog puta od Plava prema Bogićevici, koji će Plav otvoriti prema Kosovu, odnosno prema dvomilionskom tržištu o čemu je na sastanku govorio i predsjednik opštine".

"U ovoj godini ćemo imati projekat, a sljedeće godine ćemo početi radove na tom kapitalnom infrastrukturnom projektu. Istovremeno, nastavljamo odmah, čim se stvore vremenski uslovi rekonstrukciju puta Plav – Vojno selo – Gusinje. To će biti moderna saobraćajnica i vjerujem nova vrijednost za čitav kraj, a posebno za sve one koji žive na tom prostoru", naveo je Marković.

On je, kako se navodi u saopštenju, rukovodstvo Plava upoznao sa početkom rekonstrukcije puta Podgorica – Dinoša – Zatrijebačka. "To je put od 11 miliona eura vrijednosti koji će takođe skratiti put od Plava do Podgorice za oko 120 km".

Marković je poručio da sjever može očekivati značajne benefite i od programa ekonomskog državljanstva od kojeg će sredstva biti korišćena za izgradnju infrastrukture u opštinama na sjeveru.

Zajednički je konstatovan značaj revitalizacije i zaštite Plavskog jezera bez kojeg se Plav ne može razvijati i iskoristiti svoje potencijale.

Predsjednik Opštine Plav, Mirsad Barjaktarević, pozitivno je ocijenio ukupni doprinos Markovića razvoju sjevera.

“Vi ste prijatelj svih nas u lokalnim samoupravama i borac za razvoj sjevera”, kazao je predsjednik Skupštine Opštine Plav, Šefket Jevrić.

Bonus video: