Statis traži zeleno svjetlo za gradnju apartmana pred Miločerskim parkom

Kompanija „Adriatic properties“ podnijela MORT-u zahtjev za davanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju 66 luksuznih apartmana
4548 pregleda 5 komentar(a)
Još nema dozvole za idejno rješenje: Lokacija za novi hotel, Foto: Vuk Lajović
Još nema dozvole za idejno rješenje: Lokacija za novi hotel, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.03.2019. 17:58h

HTP „Miločer“ i kompanija „Adriatic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa, podnijeli su Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju depadansa sa 66 luksuznih apartmana za tržište.

U zahtjevu u koji su „Vijesti“ imale uvid, navedena je katastarska parcela 970 KO Sveti Stefan, koja se nalazi na početku Miločerskog parka, pored nekadašnjeg hotela „Kraljičina plaža“ od nekih 5.000 kvadrata. Riječ je o parceli gdje je planirana gradnja stanova za tržište.To je prije godinu i po dovelo do revolta aktuelne gradske uprave na čiji je predlog budvanski parlament donio deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka, a kojom se protive gradnji stanova za tržište u stoljetnom parku.

Vlada je u četvorodecenijski zakup Statisu dala nedavno porušeni hotel “Kraljičina plaža”, dok je zemljište gdje će se graditi stanovi izdala na period od 90 godina.

Najnoviji zahtjev dolazi u vrijeme kada glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić mora ponovo da odluči da li će dati saglasnost na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža“, nakon što je MORT prihvatilo žalbu „Adriatic propertiesa“.

Samardžićeva je prošlog ljeta, dok je gradonačelnik bio Dragan Krapović prekinula postupak davanja saglasnosti uz obrazloženje da nije završena procedura izdavanja građevinske dozvole pred MORT-om. Pošto je Opštini dato svojstvo stranke u postupku izdavanja građevinske dozvole, a lokalna uprava je jasno stavila do znanja da neće dozvoliti gradnju stanova za tržište i betoniranje Miločerskog parka, već samo rekonstrukciju u postojećim gabaritima, Statisova kompanija je iskoristila trenutak donošenja novog zakona o planiranju i izgradnji, odustala od građevinske dozvole i predala zahtjev po novim pripisima kako bi dobila zeleno svjetlo za gradnju. MORT je zahtjev za saglanost na idejni projekat proslijedilo Samardžićevoj.

„Proučavnjem spisa predmeta konstatovano je da u zaključku o obustavljanju postupka MORT-a, ne postoji klauzula pravosnažnosti, ne može se tretirati da je taj upravni postupak pravosnažno okončan“, navela je tada u obrazloženju odluke Samardžić. Međutim, MORT na čijem je čelu ministar Pavle Radulović, je rješenje Samardžićeve poništio i predmet vratilo na ponovni postupak.

„Ministarstvo je razmotrilo žalbeno rješenje, žalbu i spise predmeta i odlučilo je da su se stekli uslovi da prvostepeni javnopravni organ (glavni gradski arhitekta) odluči po zahtjevu HTP „Miločer“ i „Adriatic propertiesa“ za davanje saglasnosti na idejno rješenje za izgradnju hotela“, navodi se u odluci koju potpisuje Radulović.

On je odluku obrazložio i time da je Upravni sud sredinom decembra prošle godine odbio tužbu Opštine Budva koja se žalila na odluku MORT-a da prekine postupak izdavanja građevinske dozvole. Statisova kompanija je porušila stari hotel „Kraljičina plaža“ i praktično pripremila teren za početak gradnje novog, luksuznog hotela sa pet zvjezdica.

Gradiće se i helidrom

U programskom zadatku hotelskog rizorta „Miločer“, dokument na koji se pozivaju HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“ za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, na ukupno 35 hektara koji obuhvata prostor od Pržna do Svetog Stefana, predviđeno je da bude ukupno postojećih, dograđenih i novoizgrađenih objekata, ukupne bruto građevinske površine 47.249.12 kvadrata. Osim gradnje duplo veće “Kraljičine plaže” i 66 apartmana, omogućava se rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

Na 29 lokacija, Vlada je usvajanjem programskog zadatka, dala zeleno svjetlo da postojeći kapaciteti budu duplirani. U zaleđu Kraljeve plaže biće izgrađen helidrom.

Bonus video: