Budi odgovoran: Izrečeno osam novčanih kazni od 200 do 700 eura

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555
1214 pregleda 1 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Budi odgovoran
Budi odgovoran, Foto: Budi odgovoran

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 24 pritužbe, na osnovu kojih je izrečeno osam novčanih kazni od 200 do 700 eura.

Najveća kazna od 700 eura izrečena je ugostiteljskom objektu Intermeco u Podgorici, jer su prilikom kontrole u njemu zatečena dva radnika bez sanitarnih knjižica.

Na osnovu više prijava o nelegalnom priređivanju igara na sreću, obavljena je kontrola objekata Donje Luge, Riki klub, The Clock, As i Gagao u Podgorici, u kojima nijesu nađeni ugovori i prijave na obavezno socijalno osiguranje, zbog čega su im izrečene novčane kazne od po 200 eura.

Sa 300 eura je kažnjen objekat Sur Greta, u kojem nije utvrđen sedmični odmor.

Inspektori su sa 200 eura kaznili i prodavnicu Grim u Nikšiću, prijavljenu za neizdavanje fiskalnih računa.

Pritužba da autoprevoznik Dačević i kompanija Borovnik iz Nikšića voze neispravan autobus na liniji Podgorica – Nikšić, proslijeđena je Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Nadležnima je proslijeđene i prijava da je u kompaniji Željeznička infrastruktura obavljeno nezakonito uvećanje zarada menadžmentu.

Prilikom kontrole Wellnes akademije u Podgorici, inspektori su izdavanjem prekršajnog naloga kaznili zaposlenog koji je zatečen u bez dozvole za privremeni boravak i rad.

Prosvjetna inspekcija je, kako se navodi u odgovoru na prijavu, konstatovala da je Medical SPA Asocijacija Crne Gore iz Podgorice osnovana kao nevladina organizacija, a ne kao organizator obrazovanja odraslih.

Utvrđeno je i da Wellness Akademija nije licencirana kao organizator obrazovanja odraslih, pa je prosvjetni inspektor ukazao odgovornom licu na utvrđene nepravilnosti.

Prekršajni nalog izdat je i salonu namještaja Midl u Budvi, koji je kontrolisan zbog prijave o neizdavanju fiskalnih računa.

Inspektori su kontrolom optike Optotim u Podgorici ustanovili da zaposlenom nije u cjelosti isplaćena otpremnina, zbog čega je poslodavcu naloženo da to uradi.

Inspektori su naložili i otklanjanje nepravilnosti utvrđenih prilikom kontrole restorana Monte Karlo u Beranama, kao i preduzeća Any Enginering u Podgorici i Montenegro Wood Sancakli Mobilya u Rožajama.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu restorana Rio u Ulcinju, diskonta bez naziva u Plavu i lokala Verige u Lepetanima, jer su bili zatvoreni.

Prilikom kontrole limarske radnje bez naziva u Podgorici utvrđeno je da je prijava neosnovana, dok su pritužbe na supermarket Conto u Nikšiću i restoran-piceriju Garden u Podgorici u proceduri.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontorle frizerskog salona, radnje Foto Dejo i Tehno Coda u Podgorici, auto-otpada Sahiti u Beranama i rent-a-cara Dankar i butika Palm u Budvi.

Građani su se u okviru kampanje ove sedmice žalili i na sječu šume.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: