HydreMNE: Dio mještana Bukovice radi protiv sebe i svojih komšija

Garović je ocijenio da nijesu tačne tvrdnje da su mještani bili neobaviješteni o namjerama za gradnju mHE i da su, tim povodom, bile organizovane četiri javne rasprave
666 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2018. 18:30h

Reakcija dijela mještana Bukovice zbog planiranih gradnji malih hidroelektrana u potpunosti je ishitrena i neopravdana, jer će i oni i Opština Šavnik od njih imati samo koristi.

To je ocijenio Boban Garović, izvršni direktor Hydra MNE, koja planira gradnju dvije elektrane na Bukovici, što je izazvalo žestok otpor mještana i ekoloških NVO.

On je naveo da je mnogo više ljudi za gradnju, nego koji su protiv, a da se u medijima pojavljuje samo dio mještana koji ne žele da se upoznaju sa projektom, već ga u startu odbijaju.

“Za izvođenje radova biće angažovano lokalno stanovništvo. Osim toga, Opština će imati prihode od koncesione naknade koja iznosi 6,5 odsto, ili oko 120.000 godišnje. Vršiće se poribljavanja na godišnjem nivou, Opština će dobiti stabilno napajanje strujom, a nakon izgradnje posao će dobiti 10 mještana u našim objektima. Uz to, planiramo obuku i specijalizaciju učenika i studenata iz opštine Šavnik”, kazao je Garović.

Hydra MNE je koncesiju dobila na tenderu 2016. godine. U planu je izgradnja dvije mHE: Bukovica1 ukupne snage 2,9 megavata i Bukovica 2 snage 1,8 megavata. Dužina trase cjevovoda za Bukovicu 1 je 3.350 metara, a za Bukovicu 2 4.250 metara.

Garović je ocijenio da nijesu tačne tvrdnje da su mještani bili neobaviješteni o namjerama za gradnju mHE i da su, tim povodom, bile organizovane četiri javne rasprave.

“Ministarstvo ekonomije je organizovalo javnu raspravu prilikom davanja Bukovice na tender, na kojoj se nije pojavio niko od mještana ili NVO. U toku izrade lokalne studije lokacije javnu raspravu je organizovala Opština, na koju je došao dio stanovništva i tada smo u dogovoru sa lokalnom samoupravom dogovorili da organizujemo onoliko javnih prasprava koliko je dovoljno kako bi svi mještani bili obaviješteni, aktivno učestvovali i dali zahtjeve i primjedbe. Na trećoj javnoj raspravi dio mještana je iznio primjedbe na mHE Bukovica 2, koje su se odnosile na trasu cjevovoda i gornju kotu vodozahvata, kako bi imali nesmetani pristup vodi koju koriste za navodnjavanje imanja”, kazao je Garović.

On je rekao da je zato urađen novi dizajn cjevovoda i trasa smanjena sa prvobitnih 6.300 metara na 4.250 metara, iako je time, kako je naveo, uvećana investicija za preko 300.000 eura i ugrožena proizvodnja.

“Nakon prezentacije novog idejnog rješenja na četvrtoj javnoj raspravi, mještani nisu imali nikakvih zamjerki na taj projekat. Tražio sam da lokalno stanovništvo, ukoliko imaju potrebe za pojilištima, pokažu mjesta gdje ih žele, ali niko to još nije uradio”, kazao je Garović.

Polemika oko uništavanja steno endemske vrste insekta vodeni cvijet takođe je, prema njegovom mišljenju, bespredmetna.

“Profesor Vladimir Pešić je objasnio da je endemska vrsta koja je registrovana na Bukovici na nivou spekulacija, da je ranije samo registrovana na Bukovici i niko se nikada na svijetu nije bavio tim insektom. Ima još hidroelektrana, i to mnogo većih, a poznato je da ne postoji čistiji izvor struje. Termin zeleni izvor obnovljive energije nijesu izmislili investitori, već ekolozi. U Evropi ima 24.000 HE. Najrazvijenije zemlje EU koje su na mnogo većem stepenu ekološke svijesti nego što je Crna Gora su svoje vodne potencijale iskoristili u velikom procentu, Norveška 100 odsto, Franuska i Italija 86 odsto, Njemačka i Austrija 88, Švedska 65 odsto”, kazao je Garović.

Ako izgube posao tužiće državu

Na pitanje kakvi su dalji planovi nakon što je Agencija za zaštitu životne sredine vratila na doradu elaborat o procjeni uticaja, i kako vide izlaz iz takve situacije, iz Hydre kažu da će ići legalnim putem, a da će najmanju štetu na kraju da trpi investitor.

“Ako se ništa ne desi od naših planova tužićemo državu za izgubljenu dobit i uložena sredstva, ali je problem što će na gubitku biti građani, prije svega mještani Bukovice i Šavnika”, kazali su iz Hydre.

Galerija

Bonus video: