Orav zadovoljan konkretnim rezultatima EU podrške crnogorskim preduzetnicima u oblasti poljoprivrede

Orav je pozvao sve poljoprivrednike u Crnoj Gori, naročito mlade, da se prijave za naredne IPARD pozive
553 pregleda 0 komentar(a)
Orav, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Orav, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Poljoprivredno preduzetništvo kroz povećanje proizvodnje, ispunjavanje visokih standarda prerade i otvaranja novih radnih mjesta doprinosi unaprjeđenju svakodnevnog života građana, ocijenio je ambasador Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav.

On je, prilikom obilaska preduzetnika u Podgorici, Golubovcima i Tuzima, koji su korisnici bespovratne podrške kroz IPARD like program, sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutinom Simovićem, kazao da je impresioniran konkretnim rezultatima EU podrške crnogorskim preduzetnicima u oblasti poljoprivrede i prerade hrane.

Iz Ministarstva je saopšteno da je ukupno 14 preduzeća sa tog područja investiralo više od 1,25 miliona eura, sa potencijalnom bespovratnom podrškom od 535 hiljada eura. EU je obezbijedila tri četvrtine novca, dok je jedna opredijeljena iz nacionalnog budžeta.

Simović je ocijenio da crnogorska poljoprivreda, uz izdašnu podršku EU i Vlade, uz posvećen i naporan rad vrijednih domaćina i preduzetnika, snažno napreduje i sve više je prepoznata kao šansa za unosan biznis.

„Prije realizacije ovih investicija u 14 preduzeća radilo je 59 zaposlenih i sa njima je bilo direktno povezano 2,06 hiljada kooperanata. Realizacijom tih investicija, pored unaprijeđenja konkurentnosti, otvoreno je još 21 novo radno mjesto, ali i nove mogućnosti za proširenje kooperantske mreže“, naveo je Simović.

On je kazao da je ohrabren novim, savremenim prerađivačkim kapacitetima, dostignutim standardima kvaliteta i bezbjednosti hrane, povećanjem obima proizvodnje i unapređenjem konkurentnosti.

Iz Ministarstva je saopšteno da će kroz realizaciju velikog IPARD-a biti investirano 87 miliona eura uz bespovratnu podršku od 39 miliona eura iz EU pretpristupnih fondova i oko 11 miliona eura iz nacionalnog budžeta. Na dva objavljena poziva prijavilo se 430 zainteresovanih.

Orav je ocijenio da je interesovanje za IPARD prevazišlo očekivanja, što pokazuje da su poljoprivrednici spremni da prihvate izazove modernizacije i razvoja, zbog čega život u ruralnim područjima ima budućnost u Crnoj Gori.

„Veliki broj prijava, međutim, zahtijevao je više napora i vremena za ugovaranje, pa bih podstakao nacionalne vlasti da ulože napor za bržu obradu zahtjeva, kako bi se objavili novi pozivi i obezbijedila puna apsorpcija IPARD sredstava“, kazao je Orav.

On je saopštio da je zadovoljan što se i na terenu uvjerio da su crnogorski poljoprivredni proizvođači imali koristi od EU ulaganja, a što će doprinijeti razvoju ukupne crnogorske ekonomije i života građana.

Orav je pozvao sve poljoprivrednike u Crnoj Gori, naročito mlade, da se prijave za naredne IPARD pozive.

„Možda neće biti uvijek lako, ali na osnovu onoga što sam vidio u posljednja dva dana – isplati se“, poručio je Orav.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, kazao je da IPARD program polako, ali sigurno mijenja lice Crne Gore, pogotovo ruralna područja.

„Posljednjih godina se mijenja trend i ljudi se vraćaju selu, koje predstavlja najzvačajniju komparativnu prednost Crne Gore, jer naša sela predstavljaju netaknutu prirodu, čistu vodu i odlične uslove za razvoj poljoprivrede i život“, rekao je Vuković.

Tokom dva dana, Simović i Orav su obišli preduzeća za preradu mesa ETC u Tuzima, Radinović Kompani u Donjim Kokotima i preduzeće Branka Vlahovića u Farmacima, preduzeće za preradu ribe ASK u Golubovcima, mljekaru Milk kompani u Drezgi, preduzeće za preradu mlijeka Union alimenti u Omerbožovićima, zatim preduzeće za preradu voća i povrća Natural frut u Rogamima, kao i vinarije “Vučinić” u Rogamima i „Rajković“ na Ublima.

Simović i Orav će posjetiti i pogon za preradu voća, povrća, ljekovitog bilja i pečurki Agrovita-Eco na Starom Aerodromu, pogon za preradu aromatičnog i ljekovitog bilja Agrolajf Montenegro u Tuzima i vinariju Zorana Vukčevića na Barutani.

Bonus video: