Banke kreditirale sumnjive elektrane na Balkanu

Ukupno 2.112 hidroelektrana na prostoru Balkana su planirane ili su počele da rade od 2005. godine
0 komentar(a)
Murinjska rijeka, Foto: Nedamorijeke.me
Murinjska rijeka, Foto: Nedamorijeke.me
Ažurirano: 24.03.2018. 12:57h

Međunarodne banke, a među njima Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Svjetska banka, podstiču poplavu hidroenergetskih projekata koji uništavaju netaknute balkanske rijeke. Energetski “cunami” nije zaobišao ni Crnu Goru, a problematično je što te banke finansiraju i kontroverzne projekte ljudi bliskih bivšem premijeru Milu Đukanoviću i partiji na vlasti.

To se navodi u studiji organizacije “Benkvoč”, koja se bavi praćenjem institucija koje su odgovorne za stotine milijardi investicija širom svijeta.

Najaktivnije komercijalne banke koje su davale kredite za te projekte, kako se navodi, su austrijska Erste banka i italijanska Unicredit grupa, a u Crnoj Gori Prva banka. “Od 2005. godine EBRD, EIB i Grupa SB odobrile su kredite i garancije u ukupnom iznosu od 727 miliona eura za ne manje od 82 hidroelektrane u jugoistočnoj Evrope”, piše u studiji.

Navodi se da je EBRD najveći finansijer i da je podržao ukupno 61 hidroenergetsko postrojenje sa 126 miliona eura, od kojih 29 u zaštićenim područjima.

Studija je utvrdila da novac koji plasiraju banke igra ključnu ulogu u omogućavanju kontroverznih hidroenergetskih projekata. Autori kao primjer navode firme Hidroenergija Montenegro i BB hidro. Hidroenergija Montenegro, u vlasništvu Olega Obradovića i Ranka Ubovića, na teritoriji Berana izgradila je šest mini hidroelektrana (mHE), dok firmom BB hidro rukovodi izvršni direktor Blažo Đukanović, koji je i njen suvlasnik sa 50 odsto.

Sredstvima EBRD, kako se navodi, finansirana je mHE Bistrica - pritoka Ljuboviđe, čiji je koncesionar Hidro Bistrica.

“Nosilac projekta je Hidro Bistrica, 97 odsto u vlasništvu Synergy. Ta firma je u većinskom vlasništvu Vodnog zdroja AS iz Praga, sa manjinskim učešćem drugih, uključujući KIA Montenegro podgoričkog biznismena Vuka Rajkovića, kuma i partnera premijera Mila Đukanovića”, piše u studiji.

Navodi se da po jedan odsto vlasništva imaju Gradnja Bijelo Polje i Triangle General Contractors - INC iz Dečana, u vlasništvu Florina Krasnićija, poslanika pokreta Samoopredjeljenje u kosovskom parlamantu, koji je bio i jedan od osnivača i glavni finansijer Oslobodilačke vojske Kosova.

Bonus video: