Referendumom bi da zaustave Blaža Đukanovića

Mještani tvrde i da je prosječan godišnji protok Bistrice manji od 200 litara u sekundi (l/s), pa im nije jasno kako je zvanično procijenjena količina tri puta veća
89 pregleda 5 komentar(a)
Bistrica, Foto: Privatna arhiva
Bistrica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.03.2018. 19:30h

Mještani kolašinskih sela Bistrica i Vojkovići zatražili su od lokalne uprave da im dozvoli održavanje referenduma, u nastojanju da onemoguće gradnju male hidroelektrane (mHE) na rijeci Bistrici.

Objašnjavaju da rezultatom referenduma žele da pokažu da su nikad složniji u stavu da treba zabraniti realizaciju projekta firme “BB Hidro”, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin lidera DPS-a Mila Đukanovića. Ističu da bi morali da sele, ako se izgradi elektrana.

“Referendum će jasno pokazati naš stav o načinu na koji je dodijeljena koncesija, ali i o posljedicama koje bi nastale na našoj imovini i na rijeci gradnjom mHE. Mnogo je bilo razloga da nikom ne padne na pamet taj projekat u ovom dijelu kolašinske opštine. Referendumom želimo i da onemogućimo da više iko bilo kada pokuša da devastira rijeku, a naša sela opustoši”, kaže mještanin Petar Keker.

On tvrdi da je koncesija data, prije svega, bez valjane hidrološke analize.

Mještani tvrde i da je prosječan godišnji protok Bistrice manji od 200 litara u sekundi (l/s), pa im nije jasno kako je zvanično procijenjena količina tri puta veća.

Sva imanja u selu Bistrica i veliki dio poljoprivrednog zemljišta u Vojkovićima navodnjavaju se jazovima iz te rijeke, izgrađenim još u 19. vijeku, tvrde mještani.

Na njoj postoji i nekoliko vodenica.

Uz Bistricu je nedavno podignut i turistički kamp porodice Dragović, a porodica Bogdanović je dobila i potrebne dozvole za ribnjak.

Prije više od godinu Đukanovićeva firma dobila je i urbanističko-tehničke uslove za gradnju mHE, a prethodno i dozvolu za izgradnju od Ministarstva ekonomije.

Vlada je u oktobru 2016. na jednoj od posljednjih sjednica kojima je predsjedavao stariji Đukanović, usvojila odluku o davanju koncesija firmi premijerovog sina.

Bonus video: