Radovićevoj zakonito preuzimanje akcija Rudnika uglja

Specijalna državna tužiteljka odgovorila na dopis manjinskog akcionara EPCG Vasilija Miličkovića
1724 pregleda 2 komentar(a)
Nema osnova za krivično gonjenje: Radovićeva, Foto: Arhiva Vijesti
Nema osnova za krivično gonjenje: Radovićeva, Foto: Arhiva Vijesti

Specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović, nakon što je razmotrila navode iz otvorenog pisma manjinskog akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vasilija Miličkovića iz februara ove godine i prikupila podatke od EPCG u vezi sa preuzimanjem Rudnika uglja Pljevlja ocijenila je “da nema osnova za preuzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, zbog bilo kojeg krivičnog djela, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Miličković se obratio početkom februara predsjednicima Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Apelacionog suda, Višeg suda, Privrednog suda, Sudskog savjeta, Pravnog fakulteta, Fakulteta za državne i evropske studije, VDT-u, glavnom specijalnom tužiocu i šefu Kancelarije EU, otvorenim pismom kojim im je ukazao da je na skupštini akcionara EPCG 28. marta 2018. nezakonito donijeta odluku o preuzimanju Rudnika uglja, sa podrškom manje od 0,09 odsto vlasnika EPCG.

Smisao njegovog obraćanja, na adrese svih sudskih i tužilačkih institucija, kako je tada objasnio, bio je da “one pokažu nezavisnost i profesionalnost ili lojalnost i zarobljenjenost prema braći Milu i Acu Đukanović”.

Odgovor Radovićeve juče je Miličković ocijenio “kao pokušaj zaštite organizovane kriminalne grupe na čelu sa premijerom Duškom Markovićem koja je opljačkala EPCG u visini 80 miliona eura fingiranom, nedozvoljenom i nezakonitom prisilom da se od Aca Đukanovića i A2A otkupe bezvrijedne i mrtve akcije”.

“Odluka koja je prethodila toj brutalnoj pljački je nezakonita i kriminalna po više osnova, Radovićeva samo potvrđujete visoki stepen zarobljenosti tužilaštva čime direktno urušava važni stub države”, poručio je Miličković.

On se dalje pita zašto se Radovićeva nije odredila prema njegovoj krivičnoj prijavi koja je zavedena 23. janura ove godine.

“U toj prijavi sam istakao spremnost da za klevetu, za lažne navode protiv Markovića robijam i krivično odgovaram.Vi ste, Radovićeva, zarobljeni tužilac koji ne smije procesuirati moju krivičnu prijavu, ni uhapsiti Markovića pa vam je ostalo da pod hitno podnesete ostavku”, zaključio je Miličković.

Bonus video: