POTVRĐENO RJEŠENJE GLAVNE GRADSKE ARHITEKTICE

MORT odbio žalbu Statisa: Budva će se ipak pitati o izgradnji Kraljičine plaže

Vladino preduzeće HTP „Miločer“ koje je Statisovoj firmi izdalo u četvorodecenijski zakup, sada već porušeni hotel „Kraljičinu plažu”, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju 66 apartmana za tržište, podnijelo je žalbu resoru na čijem se čelu nalazi ministar Pavle Radulović na rješenje Samardžićeve
3303 pregleda 1 komentar(a)
Budva ne podržava izgradnju stanova: Statis, Foto: Boris Pejović
Budva ne podržava izgradnju stanova: Statis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.03.2019. 21:05h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je žalbu Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) „Miločer“ i kompanije „Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa i time potvrdilo rješenje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić koja je Opštini Budva priznala status stranke u postupku izdavanja saglasnosti na idejno rješenje izgradnje novog hotela „Kraljičina plaža” i apartmana namijenjenih tržištu.

Vladino preduzeće HTP „Miločer“ koje je Statisovoj firmi izdalo u četvorodecenijski zakup, sada već porušeni hotel „Kraljičinu plažu”, kao i na 90 godina zemljište za izgradnju 66 apartmana za tržište, podnijelo je žalbu resoru na čijem se čelu nalazi ministar Pavle Radulović na rješenje Samardžićeve.

U obrazloženju odluke navodi se da je prvostepeni organ, odnosno glavna gradska arhitektica utvrdila da budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine ima pravni interes uključivanja u postupak davanja saglasnosti na idejno rješenje za izgradnju objekta po zahtjevu HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“.

„Prvostepni organ je dokazao da se Opština Budva uključuje u konkretni postupak radi zaštite svojih prava ili pravnog interesa. Ovo stoga, što je Opština Budva 25. jula 2016. donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, kojom ne podržava izgradnju stambeno-poslovnih objekata već rekonstrukciju postojećih objekata u postojećim gabaritima, kao i da se Deklaracijom teži očuvanju postoječeg kulturnog i prirodnog dobra, kao dobra od opšteg interesa za grad i razvoja turističke privrede“,navodi se u obrazloženju odluke MORT-a, zbog čega je odbijena žalba.

Dodaju da je prvostepeni postupak sproveden pravilno, a rješenje Samardžićke sačinjeno u skladu sa zakonom, te da nijesu od uticaja navodi HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“ da deklaracija nije planski dokument i da se njome ne može vršiti uređenje i zaštita prostora.

Statisova kompanija porušila je stari hotel „Kraljičina plaža“ i praktično pripremila teren za početak gradnje novog, luksuznog hotela sa pet zvjezdica.

Urbanističko-arhitektonskim rješenjem koje je Vlada prije tri godine usvojila, na lokaciji gdje se nalazi stari hotel „Kraljičina plaža“ predviđena je gradnja novog hotela čija će maksimalna bruto građevinska površina biti 22.058. Budući hotel ne smije u visinu da ide više od 22 metra, a maksimalna spratnost za ovu lokalciju, kako piše u dokumentu je podrum, dvije suterenske etaže prizemlje i četiri sprata. Hotel bi imao 60 soba, a na parceli pored predviđena je i gradnja depadansa sa 66 apartmana za tržište.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „ Vile Miločer”, kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. godine sa HG „Budvanska rivijera“, odnosno HTP Miločer. Skupština je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana” „Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz “Kraljičinu plažu”, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina, dato na 90 godina zakupa.

Vlada dala zeleno svjetlo za dupliranje kapaciteta

U programskom zadatku hotelskog rizorta „Miločer“, dokument na koji se pozivaju HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“ za dobijanje UT uslova, na ukupno 35 hektara koji obuhvata prostor od Pržna do Svetog Stefana, predviđeno je da bude ukupno, što postojećih što dograđenih i novoizgrađenih objekata, ukupne bruto građevinske površine 47.249.12 kvadrata.

Osim gradnje duplo veće Kraljičine plaže i 66 apartmana, omogućava se rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena. Naime, na 29 lokacija, Vlada je usvajanjem programskog zadataka dala zeleno svjetlo da postojeći kapaciteti budu duplirani.

U zaleđu Kraljeve plaže biće izgrađen helidrom, dok je umjesto montažne garaže naspram grada hotela „Sveti Stefan” na samom ulazu u kompleks, planirana izgradnja dvaput veće, četvoetažne garaže.

Umjesto dva nelegalna betonska objekta, gdje je vešeraj i ostale prostorije za potrebe grad hotela, planira se adaptiranje i dogradnja, pretvaranje u 12 apartmana.

Preporučujemo za Vas