Dva Atlas fonda klize u stečaj, šteta za 12.000 akcionara

Komisija za tržište kapitala Crne Gore, kojom predsjedava Zoran Đikanović, prvobitno je Kneževićevim fondovima naložila da novu banku - depozitara nađe do početka marta ove godine, ali je potom taj rok produžen do kraja ovog mjeseca
6792 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović na seminaru u Atlas montu 2003. godine, Foto: Savo Prelević
Đukanović na seminaru u Atlas montu 2003. godine, Foto: Savo Prelević

Tri banke - Crnogorska komercijalna, NLB i Erste “zbog rizika reputacije” ne žele da kao depozitari preuzmu imovinu i odgovornost za Otvoreni investicioni fond (OIF) Atlas Mont i Zatvoreni investicioni fond (ZIF) Atlas Mont, čiji je depozitar do početka 2019. godine bila Invest banka Montenegro (IBM), koja je od tada u stečaju, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Od završetka Masovne vaučerske privatizacije (MVP) u Crnoj Gori krajem 2001. godine imovinom bivšeg privatizacionog fonda Atlas Mont, ali i nakon zakonske transformacije, u skladu sa novim Zakonom o investicionim fondovima iz 2011. godine, kada je fond podijeljen na dva dijela, otvoreni i zatvoreni, gazduje menadžment firma Duška Kneževića.

Komisija za tržište kapitala Crne Gore, kojom predsjedava Zoran Đikanović, prvobitno je Kneževićevim fondovima naložila da novu banku - depozitara nađe do početka marta ove godine, ali je potom taj rok produžen do kraja ovog mjeseca.

“Vijesti” juče tim povodom nijesu mogli od Komisije dobiti odgovore šta će se desiti ukoliko fondovi ne nađu novog depozitara. Prema nezvaničnim tumačenjima ukoliko menadžment Društvo za upravljanje Atlas Mont, koje rukovodi ZIF Atlas Mont do 31. marta ne obezbijedi novu banku - depozitara, moglo bi, u skladu sa zakonskim odredbama, izgubiti dozvolu za rad od Komisije za tržište kapitala, a ZIF i OIF Atlas Mont bi otišli u stečaj ili likvidaciju. Time bi Knežević, nakon sukoba sa Milom Đukanovićem, osim dvije banke mogao izgubiti i dva fonda, a preko njih i imovinu gdje ti fondovi imaju vlasništvo.

Nova banka depozitar trebalo bi da prihvati izlučenu imovinu iz dva Atlas fonda, i garantuje za njihove isplate nezadovoljnim akcionarima u narednom period. CKB, Erste i NLB banka u ovom trenutku ne žele da se prihvate takve odgovornosti.

Zbog pokretanja stečaja u Invest banci Montenegro (IBM) blokirana je imovina oko devet hiljada vlasnika investicionih jedinica OIF Atlas Mont, čija se obračunska vrijednost od druge polovine decembra ni ne obračunava, a blokirana je isplata novca po osnovu vlasništva za oko 12.000 akcionara ZIF Atlas Mont.

“IBM je bila depozitarna banka OIF Atlas Mont. Nakon uvođenja privremene uprave u IBM i Atlas banci, a potom i uvođenja stečaja u IBM od strane Centralne banke CG, nastale su okolnosti i stanja, te proizvedene posljedice, koje utiču na dalji rad kako Društva za upravljanje (Atlas Mont), tako i fondova”, saopšteno je ranije iz DZU Atlas Mont, koje upravlja imovinom.

Na sjednici odbora direktora DZU Atlas Mont od 20. 12. 2018. godine donijeta je odluka o privremenoj obustavi otkupa investicionih jedinica OIF Atlas Mont, kao i odluka o privremenoj obustavi obračuna neto vrijednosti investicionih jedinica OIF-a.

Oni su tada naveli da se prema Zakonu o investicionim fondovima, izdavanje i otkup investicionih jedinica ne može vršiti kada je nad depozitarom pokrenut postupak stečaja.

Odluke odbora direktora DZU Atlas Mont dostavljene su i Komisiji za tržište kapitala. Ranije je saopšteno da će odluke o privremenom obustavljanju obračuna i isplate investicionih jedinica OIF Atlas Mont trajati do 22. 1. 2019. godine, ali je pokretanje stečaja u IBM banci poremetilo te najave i blokada će vjerovatno trajati sve dok ovaj fond ne dobije drugu depozitarnu banku ili ode u likvidaciju.

Berza dobija novog vlasnika ako OIF Atlas Mont bude likvidiran

Ukoliko Otvoreni investicioni fond Atlas Mont, u narednom periodu, ode u likvidaciju, jedina crnogorska berza – Montenegroberza, čiji je ovaj fond upravo pojedinačno najveći vlasnik sa 33,54 odsto akcija, mogla bi dobiti novog vlasnika.

Drugi po veličini vlasnik Montenegroberze sa 24,43 odsto je turska Borsa Istanbul, treći CG broker diler sa oko 17,26 odsto, četvrti Atlas grupa sa 6,17 odsto akcija, peti vlasnik Atlas banka sa 5,79 odsto, šesta CKB sa 4,88 odsto, sedmi Prva banka CG sa 3,73 odsto itd.

Bonus video: