Kusovac: Mali i veliki zajedno su predivna stvar na tržištu

Za goste iz Kine je u zgradi Opštine upriličena prezentacija grada domaćina i susret sa čelnicima Tivta predvođenim predsjednikom Opštine dr Sinišom Kusovcem, kao i lokalnim privrednicima
802 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Tivtu
Danas u Tivtu

Delegacija kineskih privrednika, predvođena predsjednikom Savjeta za međunarodnu promociju Šangaja, Yangom Jiarongom (Yang Jiarong) i generalnim sekretarom šangajske privredne komore, Guom Zheom (Gu Zhe), boravi u prvoj zvaničnoj vipednevnoj posjeti Tivtu.

Za goste iz Kine je u zgradi Opštine upriličena prezentacija grada domaćina i susret sa čelnicima Tivta predvođenim predsjednikom Opštine dr Sinišom Kusovcem, kao i lokalnim privrednicima.

Delegaciji iz Kine te razvojne projekte predstavili su i predstavnici stranih investitora.

“Otvorena je široka lepeza mogućnosti međusobne saradnje, ne samo u oblasti obrazovanja kakvu smo imali u prethodne tri godine, nego i u drugim segmentima privrede, poput turizma i tehnologije. Zajednički je zaključak da se trebaju konkretizovati projekti poslovne saradnje, a obostrano smo se složili da mali sa velikima, čini jednu predivnu stvar na tržištu”, kazao je nakon susreta sa kineskom delegacijom, gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac.

On je istakao da predstoji i razmjena iskustava u domenu održivog razvoja i ekologije, jer su gosti iz Kine bili posebno impresionirani očuvanošću životne sredine i ljepotom prirode u Boki.

Inače, nakon posjete tivatskih čelnika Šanjagu, 2015. godine, Opština Tivat je sklopila pobratimske odnose sa jednom od najbogatijih oblasti u Šangaju – distriktom Jiading. Već treću godinu za redom organizuje se razmjena tivatskih srednjoškolaca i vršnjaka iz Šangaja, učenici iz Tivta svake godine učestvuju na kineskom „Ljetnjem kampu pobratimskih gradova“ koji se održava u Šangaju, a Fakultet za mediteranske poslovne studije iz Tivta povezao se sa Univerzitetom „Zhejiang Wanli“ iz kineskog grada Ningbo koji broji preko 20.000 studenata.

“Impresionirani smo Tivtom i smatramo da je ovaj grad biser Jadrana. Odavde nosimo prelijepe utiske, posebno o vašoj prirodi jer imate čisto, plavo more i plavo nebo, a to je nešto što se na žalost, u Kini više skoro ne može nigdje vidjeti. Nadam se da ćete biti svjensi koliko je to važno i da ćete u svojim razvojnim politikama uložiti napore i pažnju da se ta priroda sačuva. Imajući u vidu da unazad dvoje tri decenije, Tivat nije bio tako jak turistički centar kakav je danas, naročito smo impresionirani brzinom razvoja i snagom ove turističke destinacije”, istakao je predsjednik Savjeta za međunarodnu promociju Šangaja, Yang Jiarong.

On i njegove kolege domaćinima su preporučili da se fokusiraju i na razvoj zdravstvenog turizma jer kako je kazao, Tivat i Boka nude obilje mogućnosti ljubiteljima zdravih stilova života i aktivnog odmora. Istakao je da privrednici Šangaja posebne mogućnosti za saradnju vide u realizaciji budućih infrastrukturnih projekata u Tivtu.

Sekretar Sekretarijata za turizam i preuzetništvo Opštine Tivat Petar Vujović kazeo je da su neki lokalni privrednic već iskoristili priliku da uspostave konkretnu saradnju sa privrednicima iz šangajske oblasti.

Bonus video: