Fersa ipak neće biti jedina tužena

Nastavlja se postupak pred Osnovnim sudom
1275 pregleda 0 komentar(a)
Tužilaštvo izviđa korupciju: Vjetroelektrane, Foto: Shanghaipower.com
Tužilaštvo izviđa korupciju: Vjetroelektrane, Foto: Shanghaipower.com

BWP Europe Consulting ipak će za sada ostati tužena u sporu koji su pokrenuli Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou protiv prvih partnera Vlade u projektu izgradnje vjetroelektrana na Možuri, jer im kako tvrde nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura za ugovaranje posla.

Tako je Viši sud ukinuo odluku Osnovnog da u postupku kao jedina tužena ostane Fersa.

Punomoćnici Ferse su se žalili na posljednju odluku prvostepenog suda da jedino ta firma ostane tužena, nakon što je tokom suđenja otkriveno da druge dvije tužene firme ne postoje.

Za BWP Europe Consulting je utvrđeno da nikada nije osnovana, a BWP Montenegro je, u međuvremenu, otišla u stečaj.

Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji VE Možura potpisan je 2010. sa konzorcijumom Fersa & Čelebić u čijem sastavu su bili španska Fersa Energias Renovables i Čelebić iz Podgorice, koji je u međuvremenu napustio posao. Ugovor je potpisao tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

Specijalno državno tužilaštvo izviđa da li je bilo korupcije u tom poslu.

Investitor je 2015, uz saglasnost Vlade, prava i obaveza iz ugovora o zakupu prenio na novog zakupca, kompaniju Enemalta plc, čiji je većinski vlasnik Vlada Malte.

Nakon višegodišnjeg kašnjenja u poslu izgradnje, sve vjetroelektrane na brdu između Ulcinja i Bara tek nedavno su počele sa radom. Ma.B.