JOŠ JEDNA GODINA SA GUBITKOM

Šinavatra u minusu pola miliona eura

Kompanija najbogatijeg Crnogorca, koja gazduje jugoistočnim dijelom ostrva Sveti Nikola, još jednu godinu poslovala sa gubitkom
6402 pregleda 14 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2019. 20:51h

Podgorička kompanija „Global TS Montenegro“ bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, koja gazduje jugoistočnim dijelom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 536.518 eura.

To se navodi u finansijskom iskazu za 2018. koji je dostavljen Poreskoj upravi Crne Gore, a u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Naturalizovani Crnogorac, koji se računa za najbogatijeg državaljnina, a čije se bogatstvo po Forbsovoj listi procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, ne može se pohvaliti poslovanjem svoje firme, koja je od svoga osnivanja 2015. do kraja prošle godine akumulirala ukupni gubitak od 619.369 eura. Gubitak od pola miliona ostvaren je jer je firma, kako stoji u izvještaju, imala tolike rashode tokom prošle godine, dok sa druge strane nije bilo prihoda uopšte.

Imovina Šinavatrine kompanije ostala je nepromijenjena i procjenjuje se na 24,7 miliona eura.

„Global TS Montenegro“ u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom „Saninvestments“, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola, popularnim Havajima. Šinavatra je za ovaj vrijedan komad najvećeg crnogorksog ostrva platio 24 miliona eura.

Zemljište je pod hipotekom Prve banke, vlansištvo Aca Đukanovića, koja je upisla upiše takozvanu kaucionu hipoteku u iznosu od 15 miliona eura sa zabranom otuđenja i opterećenja.

Šinavatra je treći po redu u proteklih dvije decenije vlasnik atraktivnog dijela ostrva, od koga su dosadašnji vlasnici u svojim planovima imali viziju da ga pretvore u luksuzni turistički kompleks.

Od staromještanskih porodica prije gotovo dvije decenije ostrvo je trgovao beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević. Međutim, njegovi planovi za investiranje su se razbili, nakon čega 2007. imovinu za 20 miliona prodaje Subotićevoj kompaniji.

Nakon preuzimanja ostrva, Cane je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomske krize 2008. osujetile su realizaciju jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnje dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete. Zbog nevraćenog kredita Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj dio ostrva, ali odustaje nakon što je navodno dio obaveza podgorička firma vratila.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama redovan je gost bio na Svetom Stefanu, s obzirom na to da je u izuzetno dobrim poslovnim i prijateljskim vezama sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom, čija je kompanija „Adriatic properties“ zakupac elitnog hotelskog kompleksa.

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu, a njegov dolazak u Crnu Goru, mediji su odavno povezivali sa bliskim vezama sa Milom Đukanovićem.

Prostornim planom za obalno područje na ostrvu Sveti Nikola predviđena je gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova.