"Tara i Morača" tužili Kineze zbog ribe

Privredni sud se proglasio nenadležnim nakon pet mjeseci i dva održana ročišta u sporu sportskog ribolovnog kluba protiv graditelja auto-puta, kineskog CRBC-a, upućujući na Osnovni sud
5428 pregleda 2 komentar(a)
Dio dokaza koje ima sportski ribolovni klub, Foto: Privatna arhiva
Dio dokaza koje ima sportski ribolovni klub, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.03.2019. 21:49h

Sportski ribolovni klub (SRK) Tara i Morača tužio je Privrednom sudu glavnog izvođača radova na auto-putu, kompaniju China Road and Brigde Corporation, i tražio nadoknadu štete koju je “CRBC pričinio ribama i drugim vodenim organizmima”, ali se taj sud proglasio nenadležnim nakon pet mjeseci i dva održana ročišta o sporu.

Sudija Privrednog suda Milica Popović je tako odlučila, cijeneći da o predmetu spora treba da se izjašnjava Osnovni sud. Advokat SRK Tara i Morača Vladimir Čađenović potvrdio je “Vijestima” da se žalio na rješenje Privrednog suda.

Pravi iznos i naknadu štete koju je, kako tvrdi tužilac, CRBS pričinio ribama i ostalim vodenim organizmima u rijekama Tara i Morača trebalo je da utvrdi vještak u ovom sudskom postupku.

SRK Tara i Morača je koncesionar na osnovu ugovora zaključenim sa Ministarstvom poljoprivrede u ribolovnim vodama opštine Kolašin (rijeka Tara i Morača) čiji je zadatak društva prema zakonu i ugovoru (i u interesu svih građana Crne Gore) zaštita, očuvanje i unapređenje riba i drugih vodenih organizama.

“Tuženi je svojim radnjama prouzrokovao veliku štetu na rijekama, ribama i drugim vodenim organizmima kao izvođač radova (ispuštanjem fekalnih voda, štetnih materija, cementnog otpada i radovima u koritu rijeke) što je prouzrokovalo uginuće riba i njihov nestanak. Predložen je veliki broj dokaza (izvještaji nadležnih institucija, slike, video snimci, svjedoci) koji nesporno potvrđuju štetu”, tvrdi za “Vijesti” advokat tužioca.

Održana su ročišta 6. februara i 6. marta ove godine, a treće je bilo zakazano za 28. mart, ali je dva dana prije donijeto rješenje kojim se Privredni sud oglašava nenadležnim.

“Postupak sudije je simptomatičan jer je zakazano ročište za 28. mart 2019, dakle samo dva dana nakon donošenja rješenja, i to na osnovu podneska (kako piše u obrazloženju rješenja, a koji podnesak nisam ni primio), a tuženi za cijelo vrijeme nije aktivno ni učestvovao u predmetu”, istakao je Čađenović.

Za tužioca je “simptomatično i to što postupak traje već pet mjeseci, a da se o nadležnosti odlučuje tek sada”.

Privrednom sudu je tužba predata u oktobru prošle godine, pa se tužilac pita zašto se toliko čekalo.

“Na rješenje o nenadležnosti sam kao punomoćnik tužioca predao žalbu 28. marta iz razloga što je neprihvatljivo obrazloženje pobijanog rješenja da je morao da bude ugovorni odnos između stranaka, jer je članom 18 Zakona o sudovima predviđeno, između ostalog, da je u sporovima koji nastanu između privrednih subjekata i pravnih lica u obavljanju djelatnosti privrednog subjekta predviđena isključiva nadležnost Privrednog suda. CRBC je objektivno odgovoran za štetu i nadležnost Privrednog suda se upravo po osnovu ove odredbe ne može isključiti”, poručio je Čađenović.

Bonus video: