Pljevaljskim farmerima od opštine 302.000 eura

Opština Pljevlja će sa 50 odsto subvencionirati i osiguranje registrovanih poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje i sa po 400 eura pomoći mlade bračne parove na selu
851 pregleda 1 komentar(a)
Selo Kalušići - Bobovo, Foto: Goran Malidžan
Selo Kalušići - Bobovo, Foto: Goran Malidžan

Za podsticanje i razvoj poljoprivrede u 2019. Opština Pljevlja izdvojiće 302.000 eura, što je na nivou prethodne godine.

Najviše novca, 68.000 eura biće izdvojeno za subvencije za mlijeko. Opština će stočarima za svaki litar isporučen registrovanim mljekarama isplaćivati po tri centa kao i prethodne godine.

“Od ukupne proizvodnje u opštini Pljevlja većina neprerađenog mlijeka ostaje na gazdinstvu i domaćinstva to mlijeko prerađuju u mliječne proizvode sir i kajmak ili koriste za vlastitu potrošnju. Ti proizvodi pojavljuju se na organizovanom tržištu u veoma ograničenom obimu. S druge strane, potražnja za komercijalnim mliječnim proizvodima je sve veća, posebno u turističkim područjima. Niska proizvodnja mlijeka po grlu i sve veći zahtjevi u pogledu kvaliteta mlijeka, smanjuju interes proizvođača za prodaju mljekarama. I pored periodičnih viškova sirovog mlijeka na tržištu, podizanje konkurentnosti mljekarskog sektora kroz direktnu podršku proizvođačima, može znatno ubrzati razvoj tržišne proizvodnje mlijeka i njeno prilagođavanje standardima EU”, navodi se u programu mjera agrarne politike za ovu godinu.

Oko 60.000 eura opštine će izdvojiti za unapređenje stočarstva, odnosno uzgoj priplodnih junica i tov junadi.

Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu, imaju poljoprivredna gazdinstva koja vrše organizovan tov junadi.

Sa 19.000 eura Opština će pomoći proizvodnju kontinentalnog voća, a sa 21.000 jagodastog voća. “Iako postoje povoljni agroekološki uslovi i rapoloživi ljudski resursi, proizvodnja jagodastog voća u opštini Pljevlja nije dovoljno zastupljena. Proizvodnja jagodastog voća je, ako se organizuje na pravi način visokoprofitabilna i može da dovede do napretka, kako pojedinih gazdinstava, tako i lokalne zajednice. Strategije ruralnog razvoja u 2012. godini je započeta inicijativa za povećanje proizvodnje jagodastog voća i do sada se kreće uzlaznom linijom”, navodi se u dokumentu.

Za postojeće zasade jagodastog voća i podizanje novih dobiće direktnu pomoć od 500 eura za minimalnu površinu od 0,10 hektara a Opština će podržati i nabavku opreme za zasade, đubrivo, sitne mehanizacije, opreme i priključaka neophodnih za održavanje zasada.

Opština će subvencionirati poljoprivrednike koji se odluče da proizvode povrće, cvijeće, ljekobilje i šampinjone, proizvodnju organske hrane, kao i nabavku opreme, priključaka i sitne mehanizacije, plastenika i sistema za navodnjavanje.

Predviđena je i podrška za 15 mladih pčelara početnika za nabavku po tri košnice, za koje će u potpusnosti Opština snositi trošak.

Opština će sa 50 odsto subvencionirati i osiguranje registrovanih poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Za ovu namjenu Opština će izdvojiti sedam hiljada eura.

Lokalna uprava će sa po 400 eura pomoći mlade bračne parove na selu, koji su zaključili brak ili su dobili prinovu. Opština će podržati i investicije na porodičnim domaćinstvima u zaštiti pljevaljskog sira.

Cilj ove mjere je zaustavljanje depopulacije seoskog područja.

“Sela na području opštine Pljevlja su suočena sa velikim problemom migracije lokalnog stanovništva prema gradovima, a posebno je izražena tendencija iseljavanja mladih. Mali broj poljoprivrednih proizvođača se nalazi u sistemu poljoprivrednog osiguranja, u skladu sa Zakonom o penzijskom i zdravstvenom osiguranju. U većini naselja ruralnog područja intenzivni su migracioni tokovi ka Pljevljima i centrima susjednih opština. Jedna od mjera u strateškim razvojnim dokumentima Opštine Pljevlja je i poboljšanje kvaliteta života i širenja ekonomskih aktivnosti na ruralnom području, kroz uvođenje stimulativnih mjera za žitelje ovih područja”, navodi se u obrazloženju mjere.

Bonus video: