Tužilac da utvrdi ko je kriv za krađu

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin kaže da nakon pustošenja ne treba pustiti nikog da ode “punih džepova i nekažnjen”. Radnici još bez plata
3863 pregleda 3 komentar(a)
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan
Pogon “Vektre Jakić”, Foto: Goran Malidžan

Ugovor sa “Vektrom Jakić” je trebalo raskinuti ranije, čime bi se umanjila šteta nastala dugogodišnjim tolerisanjem nezakonitih radnji te kompanije.

To smatra šef odborničkog kluba Demokrata u SO Pljevlja Nikola Rovčanin, komentarišući odluku Vlade da da saglasnost Upravi za šume da raskine koncesioni ugovor sa kompanijom „Vektra Jakić“.

Na drugoj strani, član menadžmenta “Vektre” Milić Popović kaže da “Vektra Jakić” nije ispoštovala dio obaveze iz koncesionog ugovora jer je on bio ekonomski neodrživ i nepovoljan po koncesionara i da za probleme u kojem se nalazi “Vektra Jakić” kriva i Opština Pljevlja.

“Vektra Jakić je svojim dugogodišnjim poslovanjem u Pljevljima, nanijela nepovratnu štetu građanima, opštini, državi, radnicima, šumama i putevima. U pitanju je štetočinsko djelovanje koje je tolerisala DPS vlast, stavljajući Dragana Brkovića iznad ustava i zakona”, ističe Rovčanin.

Tvrdi da zakašnjeli raskid ugovora ne može osloboditi DPS vlast od odgovornosti i da su zbog nastale štete stvoreni svi uslovi za reakciju državnog tužioca jer je očigledno da je “Vektra Jakić” sve vrijeme očigledno imala debelu “zaleđinu” određenih struktura vlasti. “Ne može niko da se igra sa sudbinama Pljevljaka, opustoši šume, uništi puteve, dovede radnike do prosjačkog štapa i tek tako ode punih džepova nekažnjeno”, rekao je Rovčanin. Popović ipak vjeruje da će se naći rješenje.

„Ukoliko dođe do raskida ugovora, fabrika ostaje bez sirovine i to bi imalo katastrofalne posljedice po cio sistem, ali mi vjerujemo da se tu mora naći rješenje, tim prije što je koncesioni ugovor bio jako nepovoljan po koncesionara. Uvažavajući sve kritike koje su se čule i do sada povodom koncesionih ugovora sa različitih strana, naše stanovište je da je on ekonomski neopravdan i neodrživ i to su pokazale analize ne samo naše kompanije, već i analize naših strateških poslovnih partnera koji su bili zainteresovani za finalizaciju proizvodnje i za dogradnju sistema“, navodi Popović.

On smatra da će „država imati odgovoran odnos prema sistemu kakav je “Vektra Jakić” i velikoj investiciji u Pljevljima.

„Smatramo da se mora naći rješenje i to u što kraćem vremenu“, rekao je Popović ne precizirajući na koje rješenje misli, niti da li ono podrazumijeva potpisivanje novog ugovora, koji bi bio povoljniji po pljevaljsku kompaniju.

„Očekujemo da dobijemo sirovinu za fabriku, bez koje ne može funkcionisati. Bićemo prinuđeni da sirovinu uvozimo sa strane da bi očuvali sistem, a sa druge strane imaćete ogroman šumski resurs u neposrednoj blizini fabrike koji neće biti iskorišćen. Da li pljevaljske šume treba da ostanu u stanju kakve jesu i da nemaju tržišnu valorizaciju i da fabrika stoji i propada ili obezbjeđuje sirovinu“, pitanja su na koja svih narednih dana moramo tražiti odgovore“, kazao je Popović.

On je za probleme u kojem se nalazi “Vektra Jakić” optužio i Opštinu Pljevlja, koja kako je rekao četiri godine nezakonito drži u blokadi račun “Vektre Jakić”.

„Protekle četiri godine poslujemo sa blokadom računa što se odrazilo i na likvidnost kompanije. Sada je to predmet sudskog spora i nadamo se da će biti presuđeno u našu korist“, rekao je Popović.

Zaposleni sa kojima su “Vijesti” prekjuče kontaktirale kazali su da su iznenađeni odlukom Vlade da se raskine koncesioni ugovor, jer je to nepovoljno po zaposlene, jer neće moći da naplate zaostale zarade. Oni plate nisu primili devet mjeseci, a dio njih je “Vijestima” kazao da će u ponedjeljak podnijeti tužbu kojom će tražiti isplatu zaostalih zarada. Radnici su “Vijestima” kazali da su posljednju primili junsku zaradu.

U Brkovićevoj kompaniji radi oko 200 radnika, koji su na prinudnim odmorima od 12. decembra prošle godine, kada je u “Jakiću” prekinuta proizvodnja zbog nedostatka sirovine. Na posao dolaze zaposleni u upravi i desetak radnika pogona energane iz koje se zagrijavaju ključni pogoni. Dvadesetak radnika ranije je podnijelo tužbu tražeći isplatu zaostalih dugovanja, ali im je krajem prošle godine Brković uručio rješenja o prestanku radnog odnosa, nakon što su odbili da povuku tužbe.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je bez tih radnika nemoguće pokrenuti proizvodnju, s obzirom da se radi o radnicima koji su jedini obučeni za rad na sofisticiranoj opremi sa kojom raspolaže kompanija.

Na pitanje kada će radnicima biti isplaćene zaostale zarade, Popović je kazao da intenzivno rade na tome.

Mitrović: Osušeno preko 100.000 kubika šume

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović smatra da država od “Vektre Jakić” treba da traži da nadoknadi štetu koja je pričinjena pljevaljskim šumama zbog njihovog nemarnog odnosa.

Komentarišući tvrdnje Uprave za šume da “Vektra Jakić” nije preduzimala obavezne mjere na zaštiti zdravlju šume i da je zbog napada insekta potkornjaka osušeno 80 hiljada kubika šume, Mitrović je kazao da je on na to ukazivao već pet godina, ali da država na to nije reagovala.

„Preko sto hljada kubika šume je osušeno. Mi o tome pričamo i upozoravamo pet godina. Tražili smo da se nešto uradi kako bi spriječila širenje sušenja šuma, ali nas niko nije slušao. Konačno su shvatili da smo bili u pravu“, rekao je Mitrović.

Bonus video: