U "Radu" ulažu pet miliona, praviće i sokove

Potrebno da se u potpunosti zamijeni sva oprema novom i detaljna rekonstrukcija objekta
853 pregleda 1 komentar(a)
Boris Rašković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boris Rašković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.03.2018. 08:57h

Kompanija Water group uložiće u fabriku mineralne vode Bjelasica rada u ovoj godini 3,5 miliona eura a plasman vode očekuje se krajem ove godine, kazao je “Vijestima” suvlasnik ove kompanije Boris Rašković nakon što je stečajna uprava prihvatila njihovu ponudu za kupovinu imovine ove fabrike za 1,05 miliona eura.

Osnivači firme Water group su Miro Perović, Boris i Igor Rašković. U okviru te firme posluje fabrike vode “Suza”.

“Svi radovi započinju odmah. Naša kompanija je u prethodnom periodu izvršila detaljno ispitivanje izvorišta, cjevovoda, hale, opreme i prateće infrastrukture. Sagledavajući dobijene izvještaje od najeminentnijih regionalnih stručnjaka za mineralne vode mi smo razumjeli da je jedino moguće rješenje da se u potpunosti zamijeni sva oprema novom i uradi detaljna rekonstrukcija objekta. To podrazumijeva: sanaciju izvorišta i izradu tehnološkog dijela pripreme vode unutar hale, demontažu postojeće pohabane opreme, kompletnu detaljnu rekonstrukciju objekta, kupovinu, montažu i pustanje u rad novih linija za flaširanje vode”, naveo je Rašković.

On je kazao da su zaposlili u sektorima distribucije i prodaje pet novih radnika, koji su trenutno u fazi obuke, a u Bijelom Polju u sektoru proizvodnje će se do kraja godine zaposliti najmanje 20 ljudi.

“Naša kompanija će dati prioritet lokalnom kadru ne samo u dijelu osnovnih proizvodnih pozicija, već i u dijelu tehnoloških i menadžerskih pozicija u kompaniji.Obuka dijela zaposlenih će biti realizovana u fabrici vode Suza tokom ljetnje sezone, kako bi se kadar osposobio za rad odmah po montaži opreme u pogonu u Bijelom Polju”, dodao je Rašković.

On je podsjetio da su aktivni na tržištu već 12 godina i da imaju najprodavaniju crnogorsku vodu sa realizacijom od 10 miliona litara u 2017. godini.

“U naredne tri godine, planirane su nove investicije u pogon u Bijelom Polju u vrijednosti oko 1,5 miliona eura u cilju širenja asortimana na negazirane i gazirane sokove. Ovo će pratiti novo zapošljavanje”, zaključio je Rašković

Stečaj je u bjelopoljskoj fabrici uveden je krajem maja prošle godine, na zahtjev radnika kojima je bivši većinski vlasnik ZIF Eurofond ostao dužan 14 plata i doprinose za više od osam godina.

Bivši radnici sada su zadovoljni što je imovina prodata i što je kupio, prema njihovom mišljenju, ozbiljan kupac, ali nijesu zadovoljni što je stečajna uprava prodajom obezbijedila manje novca nego što su njihova potraživanja.

“Dobili su skoro pola miliona eura manje od naših ukupnih potraživanja, pa se pitamo na koji način će nam ona biti izmirena”, kazala je predstavnica radnika Ljiljana Raković, navodeći da su upitili predlog stečajnom upravniku i da očekuju pozitivan odgovor.

Bonus video: