Blažov Capital u minusu 22 hiljade, nekom dao 633 hiljade

Ova firma do prošle godine je bila u vlasništvu njegovog oca predsjednika države Mila Đukanovića, koji je preko ove firme zaradio prvi legalni milion
9338 pregleda 21 komentar(a)
Predsjednik Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom, Foto: Savo Prelević
Predsjednik Đukanović sa suprugom Lidijom i sinom Blažom, Foto: Savo Prelević

Podgorička kompanija Capital invest, sada u vlasništvu Blaža Đukanovića, preko koje je njegov otac predsjednik države Milo Đukanović prije 12 godina zaradio svoj prvi milion, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 22.658 eura. To je podatak u finansijskom iskazu koji je Poreskoj upravi 30. marta dostavila ova firma.

Mlađi Đukanović preuzeo je od oca ovu firmu u maju prošle godine, kada se upisuje kao osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik. Vrijednost imovine firme procijenjena je na 514 hiljada eura, upola manje nego 2017, međutim kompanija sada dodatno ima 633 hiljade eura kao “kratkoročne finansijske plasmane”. Jedina imovina kompanija ranije je bio depozit u Prvoj banci od oko 1,2 miliona eura. Novi podaci znače da je Blažo zadržao na računu 511 hiljada kao dugoročni depozit u stričevoj banci, a da je nekom pozajmio 633 hiljade eura ili ih uložio u neki projekat van ove firme.

Kompanija je prošle godine ostvarila prihod od kamate od 21 hiljadu eura, a imala je dvoje zaposlenih. Poslovni rashodi bili su 43 hiljade eura od čega se na bruto zarade odnosi 35 hiljada. Ipak, firma u izvještaju navodi da joj je neraspoređena dobit 1,6 miliona eura.

Firma se nedavno našla u zenitu medijske pažnje nakon što je biznismen Duško Knežević, koji se nalazi na Interpolovoj potjernici, kazao da je svojim novcem 2007. godine garantovao da Capital invest, tada Mila Đukanovića, uzme od londonske filijale Pireus banke, milion i po eura kredita.

Đukanović je taj kredit dobio u julu 2007. godine, pošto je nakratko napustio državne funkcije. Kredit mu je omogućila firma Duška Kneževića Comsel Limited sa Kipra, dok su milion i po eura na njen račun položili Đukanovićevi prijatelji Duško Ban i Željko Mihailović, suvlasnici Pomorskog saobraćaja. Knežević je kasnije kazao da je to u stvari Đukanovićev novac iz perioda šverca cigareta.

Đukanović je ovaj kredit tada iskoristio da kroz dokapitalizaciju kupi dio akcija Prve banke, čiji je najveći akcionar već bio njegov brat Aco, po cijeni od 127 eura. Capital invest je čitav kredit Pireus banke potrošio za sticanje 11.657 akcija. Čim je Milo Đukanović ušao u banku mlađeg brata, akcije su počele vrtoglavo da rastu.

Godinu kasnije Đukanović vraća dug Pireus banci i to tako što prodaje svega 2.540 akcija po fantastičnoj cijeni od 610 eura za ukupno 1,55 miliona.

Bonus video: