Vlada Crne Gore i dalje povećava javnu potrošnju

Dalje probijanje troškova za autoput, ranjivost nekih manjih banaka i mogući pritisci na javnu potrošnju uoči izbora 2020. godine rizici za javne finansije
1257 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore najvjerovatnije neće ostvariti zacrtani cilj da do naredne godine izbalansira budžet zbog toga što je rast javne potrošnje bio iznad planiranog, ocjena je Svjetske banke (SB).

Iz te međunarodne finansijske institucije u najnovijem izvještaju za Zapadni Balkan su naveli da će u ovoj godini biti usporen rast investicija, zbog čega će crnogorska ekonomija rasti u prosjeku 2,7 odsto.

"Fiskalna konsolidacija je smanjila deficit na 3,8 odsto BDP-a, ali je deficit i dalje visok, zbog javne potrošnje koja je bila veća od planirane", konstatovano je u izvještaju koji je danas prezentovan na konferenciji za medije.

Šef kancelarija SB za Crnu Goru Emanuel Salinas nije precizirao kako će povećana javna potrošnja i rješavanje pitanja ranjivih babaka uticati na pregovore koje Vlada vodi sa SB o drugoj garanciji za potrebe finansiranja budžeta. Salinas je istakao da će, što se sporije bude rješavalo pitanje sanacije banaka, trošak po tom osnovu biti sve veći.

Ekonomski analitičar Milan Lakićević je kazao da po crnogorsku ekonomiju postoje značajni negativni rizici.

"U domaće spada sve veća politička neizvjesnost" istakao je Lakićević.

SB za domaće rizike navodi i dalje probjanje troškova za autoput, ranjivost nekih manjih banaka i moguće pritiske na javnu potrošnju uoči izbora 2020. godine.

Viši ekonomista Mark Šifbauer je kazao da ne postoji prostor da se iz budžeta finansira nastava izgradnje druge dionice autoputa, te da je moguće drugu dionicu graditi kroz privatno-javno partnerstvo.

Bonus video: