Vlada predložila povećanje minimalca za 15 odsto

"Odluku smo u mogućnosti da donesemo zahvaljujući ohrabrujućim rezultatima ostvarenim dosljednjim sprovođenjem ekonomske politike u prethodnom periodu", rekao je premijer Duško Marković
5854 pregleda 22 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 15:48h

Vlada je ovlastila svoje članove u Socijalnom savjetu da predlože povećanje minimalne zarade za 15 odsto, saopšteno je iz Vlade.

"Ova odluka ima za cilj unapređenje životnog standarda građana sa najnižim primanjima, kao i smanjenje poreskih optrerećenja koja će relaksirati poslodavce. Odluku smo u mogućnosti da donesemo zahvaljujući ohrabrujućim rezultatima ostvarenim dosljednjim sprovođenjem ekonomske politike u prethodnom periodu", rekao je premijer Duško Marković.

Naveo je da će Vlada sve aktivnosti sprovoditi u stalnoj komunikaciji sa zainteresovanim stranama - i socijalnim partnerima i preduzetnicima i predstavnicima struke i nauke i civilnog sektora.

""Nedavno objavljeni rezultati za četvrti kvartal 2018. i trendovi koje bilježimo u prvom kvartalu 2019. dodatno su ojačali utemeljenje ove odluke. Ovakvi rezultati jasno pokazuju da Vladine mjere ekonomske politike daju rezultate. Zbog toga će Vlada nastaviti dalje odlučno sprovođenje svih planiranih mjera sa ciljem ostvarivanja ključnih prioriteta - daljeg ekonomskog rasta i razvoja, unapređenja životnog standarda građana, unapređenja poslovnog ambijenta i otvaranja novih radnih mjesta", rekao je Marković.

"Vijesti" su prije mjesec dana najavile da će se Vlada odlučiti na postepeno povećanje minimalne zarade i da neće prihvatiti odmah predlog sindikata da se odmah poveća na polovinu prosječne.

Minimalna zarada sada iznosi 193 eura, najniža je u regionu i nije se povećavala šest godina.

Bonus video: