I DALJE NAJNIŽA MINIMALNA ZARADA U REGIONU

Zeković: Povećanje minimalca nedovoljno i zakašnjelo

"Dobro je što će gotovo 50.000 radnika, konačno izdejstvovati povećanje zarade, ali je loše što će povećanje nakon 6 godina iznosti svega nekoliko eura ili dvadesetak eura"
1542 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijaldemokratska partija (SDP) pozdravila je informaciju da je Vlada Crne Gore "konačno spoznala problem na koji se godinama ukazuju - ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu".

Iz te partije su naveli i da bi pozdravili i najavu povećanja, "da povećanje nije takvo da će Crna Gora nastaviti da i dalje ima najnižu minimalnu zaradu u regionu", i podsjetili da minimalna zarada nije povećana od 2013. godine.

"Ako se podsjetimo koliko su od tada porasli troškovi života, cijena struje, goriva, porezi.. jasno je koliko je najavljeno povećanje nedovoljno i zakašnjelo. U potpunosti je izostala mjera koja je trebalo da poboljša položaj poslodavaca, koji su takođe najoporezovaniji u regionu. Zbog nesposobnosti Vlade građani Crne Gore i dalje će imati ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu, dok će poslodavci i dalje biti najoporezovaniji. Dobro je što će gotovo 50.000 radnika, konačno izdejstvovati povećanje zarade, ali je loše što će povećanje nakon 6 godina iznosti svega nekoliko eura ili dvadesetak eura", navodi se u saopštenju člana Predsjedništva SDP i bivšeg člana Socijalnog savjeta Bojana Zekovića.

On je naveo i da skoro svaka mjera Vlade "ide na štetu građana".

"A sebi bliskim tajkunima omogućava ogroman poreski dug koji se konstantno povećava i na kraju neće biti plaćen, kao u slučaju Vektre. U čijem interesu radi Vlada koja čini štetu i građanima i poslodavcima? Ova Vlada ni poslije dvije godine od formalne inicijative odbija da prihvati jednostavno i održivo rješenje - povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog iznosa zarada - opravdanog zahtvjeva poslodavaca koji postoji u zemljama regiona".

Zeković je kazao i da bi sa povećanjem na 250 eura, po iznosu minimalne zarade bili iza Hrvatske, Albanije i na nivou Kosova.

"Što jasno pokazuje koliko je stanje u ovoj oblasti negativno za radnike u Crnoj Gori, koji od najniže minimalne zarade plaćaju gotovo najskuplju struju, najskuplje gorivo, kao i povećanu stopu PDV-a. Politika u kojoj Vlada sve više uzima od svojih građana, plate i penzije stagniraju, mora nužno dovesti do ogromnog nezadovoljstva građana koji ne žele da slušaju priču o rastu BDP-a, dok njihov standard i po vladinim podacima pada iz godine u godinu".

Zeković je najavio da će SDP, zajedno sa sindikatima, poslodavcima i građanima, nastaviti sa zalaganjem za povećanje minimalne zarade i uvođenje startnog neoporezivog dijela zarade.

"Uvjereni smo da će Vlada, koja je odbijala da uopšte razgovara na ovu temu, morati da prihvati naše opravdane zahtjeve", zaključio je Zeković.

Preporučujemo za Vas