Minimalac 222 eura, Sindikat traži da bude 50 odsto prosječne zarade

USS ne odustaje od predloga da minimalna zarada bude polovinu prosječne
1773 pregleda 3 komentar(a)
Predlažu postepeni rast minimalca: Sjednica Vlada, Foto: Gov.me
Predlažu postepeni rast minimalca: Sjednica Vlada, Foto: Gov.me

Vlada je juče usvojila predlog da njeni predstavnici u Socijalnom savjetu ostalim socijalnim partnerima, sindikatima i Uniji poslodavaca, predlože da sadašnji iznos minimalca bude povećan za 15 odsto, odnosno sa 193 na 222 eura.

Sindikati već dvije godine vode kampanju da se zakonom uredi iznos minimalne zarade na 50 odsto prosječne, što bi sada iznosilo oko 250 eura. SDP je nekoliko puta predlagao izmjenu zakona koja bi definisala minimalac na polovinu prosječne zarade, ali je skupštinska većina predvođena DPS-om to odbijala.

Minimalna zarada nije povećavana od 2013. godine i najniža je u regionu. Od tada je, prema podacima Monstata, inflacija iznosila 7,8 odsto, što znači da je obezbijeđena polovina ovog povećanja. Prema zvaničnim podacima, zaradu od 193 do 250 eura prima 77 hiljada radnika ili 40 odsto ukupnog broja.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, kazao je juče “Vijestima” da je njihov glavni odbor donio odluke da neće odustajati od svoja tri predloga koja je kandidovao za narednu sjednicu socijalnog savjeta, koja treba da bude održana sredinom ovog mjeseca.

“To su da minimalnu zaradu treba povećati na polovinu prosječne, da se usvoji dogovorena verzija zakona o penzijskom osiguranju najkasnije do kraja juna, kao i da se odustaje od najavljenog poskupljenja električne energije u ovoj godini. Predlog zakona o penzijskom osiguranju je sa velikom mukom dogovoren i trebalo je da bude usvojen do 31. decembra, međutim nemamo informacija šta se dešava sa tim tekstom. Krajem 2016. godine je Vlada u okviru trogodišnjeg programa fiskalne stabilizacije zamrzla povećanje zarada, pa ako nema rasta zarada ne bi trebalo da bude ni povećanja osnovnih životnih troškova, kakav je električna energija”, kazao je Keković.

Unija poslodavaca najavila je svoj stav o ovom predlogu, nakon što se sa njim upozna.

Bivši član Socijalnog savjeta Bojan Zeković (SDP), koji je više puta predlagao povećanje minimalne zarade, juče je kazao da je povećanje minimalne zarade nedovoljno i zakašnjelo, kao i da će i dalje minimalac u Crnoj Gori biti najniži u regionu.

U Portonovi investirano 329 miliona eura

Vlada je juče usvojila informaciju koja pokazuje da je investitor Azmont do kraja prošle godine u izgradnju turističkog naselja Portonovi na mjestu bivše kasarne Orjenski bataljon u Kumboru uložio 329 miliona eura.

Navedeno je da je dio poslovno-stambenih blokova već završen i dobio upotrebne dozvole, a da se građevinski završetak ostalih radova očekuje do kraja godine. Azmont je državi od početka projekta 2013. za zakup zemljišta platio deset miliona eura, za razne poreze i druge dažbine još 17,5 miliona eura.

Vlada je juče donijela dvije odluke o zaduživanju preko emitovanja državnih hartija od vrijednosti u ukupnom iznosu od 190 miliona eura, na domaćem tržištu. Kako je navedeno ovo zaduživanje je potrebno u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta za 2019. godinu.

Bonus video: