"STANKOVIĆ DA PRESKOČI SAĐENJE LUKA I FORMIRA PREDMET 'PETROS STATIS'"

Budvanska URA traži raskid ugovora o zakupu Svetog Stefana

Član budvanskog odbora GP URA, Blažo Rađenović, iznio podatke o poslovanju Statisove firme
2570 pregleda 2 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.04.2019. 08:46h

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA opozvao je Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da formira predmet vezano sa poslovanje grčkog biznismena Petrosa Statisa u Crnoj Gori, a od premijera Duška Markovića i ministra turizma Pavla Radulovića da raskinu ugovor o zakuzpu elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

„Pozivamo VDT, prije nego što podnese ostavku, da jedne nedjelje preskoči sađenje luka i formira predmet “Petros Statis”, i to na osnovu prikazanog gubitka koji iz godine u godinu iskazuje najbolji i najeksluzivniji crnogorski brend – poluostrvo Hotel Sveti Stefan i Kraljičina plaža. Svjedoci smo isticanja raskošnih ulaganja na poluostrvu Sveti Stefan kao i brojnih najava budućih planova investicija, sada već očito sumnjivog investitora sa još sumnjivijim novcem, koji je namjeran da trajno devastira prostor, unisti prestižni crnogorski resurs i preotme ono što vjekovima pripada mještanima, a s godinama razvoja i njihovom turistima“, kazao je član budvanskog odbora GP URA Blažo Rađenović.

Prema njegovim riječima, Ugovor o zakupu Svetog Stefana i Kraljičine plaže je aneksiran sa 30 na 42 godine, a potpisan je izmedju HTP Budvanska Rivijera A.D. Budva, Vlade Crne Gore - Ministarstva turizma i održivog razvoja i kompanije Adriatic properties investitora grčke Restis grupe Petrosa Statisa, te firme Aidway Investments Limited - Britanska Djevičanska ostrva.

„Godišnji zakup iz ugovorene obaveze iznosi 1,6 miliona eura. Podsjećanja radi, ovaj ugovor je sklopljen 15.01.2007.godine, dakle prije 12 godina, a posljednje poslovne godine prije njegovog potpisvanja, dok je hotel još poslovao u sklopu Budvanske rivijere, ostvarivao je dobit pribliznu ugovorenoj zakupnini, što mogu potvrditi dokumentacija i menadzment iz tog perioda. Da čitav posao unosi sumnju u korupciju na najvišem nivou, kao i izbjegavanje plaćanja po osnovu PDV-a, poreza na dobit i drugih obaveza prema državi i lokalnoj samoupravi, govore nam ovi fingirani finansijski iskaza sa milionskim gubitkom svake godine i dodatno produbljuju našu sumnju da se radi o dobro osmisljenom planu i organizovanoj kriminalnoj grupi i privrednom kriminalu“, naveo je Rađenović.

Rađenović je detaljno iznio podatke o poslovanju Statisove firme.

„Prošle, 2018. ova firma je poslovala sa gubitkom od 5,7 miliona eura, 2017. takođe sa gubitkom od 6,3 miliona eura, kompanija Adriatic properties poslovala je i 2016. sa gubitkom od 8.830.262 eura, u finanijskom iskazu iz 2015. navodi se da je gubitak 9.193.502 eura, u 2014. je iznosio 9.798.379 eura, a u 2013. godini 12.616.010 eura. Pitanje je šta su Država, Budva i građani dobili ovakvim ugovorom o zakupu, a pogotovo njegovim Aneksom, izuzev kontinuiranog „isisavanja“ novca iz turističke privrede. Zbog toga i pozivamo premijera Crne Gore i ministra turizma i održivog razvoja da, prije nego što podnesu ostavke, ispitaju i raskinu ovaj štetni ugovor i jos štetniji Aneks po sve građane Crne Gore“, naveo je Rađenović.

Dodaje da je sa svoje strane, u Opštini Budva izvršna vlast zasigurno savjesna i odgovorna prema svojim građanima i njihovom novcu i spremna je da odlučno stane iza Svetog Stefana.

„Ako Država ne vidi apsurd ovakvih finansijskih iskaza, sigurni smo da je Budva spremna da preuzme obavezu plaćanja ovog za Sveti Stefan izuzetno skromnog zakupa i da preuzme upravljanje najpoznatijim crnogorskim brendom koji je uvećavao vrijednost i nekadašnje jugoslovenske turističke privrede. U svakoj srećnoj zemlji, Sveti Stefan bi bio jedinstveni nacionalni brend koji bi donosio višestruke dobiti, a ne služio sa poslovne „trange-frange“ sumnjivih investitora i njihovih domaćih menotra“, zaključuje Rađenović u saopštenju.