Ofšor firma preuzela Košljun

Palestinac Muhamed Rašid više nije većinski vlasnik firme “Monte mena investments”, koja je gazdovala atraktivnim kompleksom u Budvi
5170 pregleda 3 komentar(a)
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Košljun, Foto: Vuk Lajović

Ofšor kompanija “Saint George company” preuzela je atraktivni zemljišni kompleks od pet hektara na brdu Košljun na samom ulazu u Budvu, nakon što je postala vlasnik 75 odsto kapitala u novoimenovanoj firmi “Budva Heigts”.

U Centralnom registru privrednih subjekata od 1. aprila firma koja se do sada zvala “Monte mena investments”, dobila je novo ime, a kontroverzni palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid, koji je do sada imao stoodstotno vlasništvo, zadržao je samo četvrtinu kapitala.

Ovo je u proteklih 12 godina, od kada je ovu firmu u Crnoj Gori osnovao odbjegli Palestinac treća promjena imena. Pomenuta firma se prvo zvala “Pioneer investments”, da bi se potom preimenovala u “Monte mena investments”, a od početka aprila, ulaskom ofšor kompanije, iza koje su sakriveni vlasnici, dobila je i novo ime. Mjesto izvršnog direktora, kako piše u Centralnom registru, zadržao je Majed Shqirat.

Rašidova firma“ Monte mena investments“ uknjižila se u januru 2017. godine, iako je zemlju trgovala od Budvanina R.M. još davne 2007. godine

Nekadašnji ekonomski savjetnik palestinskog državnika Jasera Arafata, Rašid je 2007. godine preko svoje firme “Peeonir investments“ za 20 miliona eura kupio pet hektara zemlje i to je bila njegova prva i po svemu sudeći, jedina čista investicija u Crnoj Gori.

Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara, podgoričke kompanije “Global Montenegro”, vlasništvo predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Odbjeglog Palestinca, koga su tamošnje vlasti osudile na višegodišnju kaznu zbog milionskih pronevjera, mediji su u više navrata povezivali da ima poslovne veze sa Đukanovićem.

Na to upućuju podaci do kojih je došao “Monitor”, koji, pozivajući se na Centralni registar, tvrdi da je Rašid u Crnoj Gori 2007. sa Dragicom Mrvaljević osnovao kompaniju “Peeonir investments”, koja je preimenovana u “Monte mena investments”.

Mrvaljević je bila direktorica kompanije “Primary invest”, čiji je osnivač Đukanović. U vrijeme kad je postala direktorica ona je već bila u poslovnim vezama sa Rašidom.

Rašid je te davne 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, kupio i za 42 milion eura, preko svoje firme “Monte mena“ 66 hiljada kvadrata, nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci, nadomak Reževića.

Iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bilo najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo. Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, nekadašnja Hipo banka(Adiko) je prodala Skočiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG.

Za Rašidom je, dok je po Crnoj Gori, važio za najprimamljivijeg investitora te kupovao zemlju po metropoli turizma, bila raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošijeted pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Zbog neplaćenog kredita Prvoj banci izgubio veliku imovinu

Na spisku neslavnih trgovina Rašida u Budvi je i kupovina 27 hiljada kvadata zemlje od firme SP Luna, Budvanina Vida Rađenovića koji je 2007. godine prethodno na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks sa milion i po eura, zahvaljajući kreditu Prve banke za koji mu je garantovala Opština.

Tu istu zemlju, par mjeseci kasnije preprodao je Rašidovoj firmi “Peeonir investments” za nevjerovatnih 11,1 milion eura. Navodno je Rašid dao samo par miliona eura kapare, ali ostatak novca nije, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju.

Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe, zbog nevraćenog kredita SP Lune, ostavljajući im samo nekih 3.000 kvadrata.

Kupoprodaja opštinske zemlje procesuirana je pred Specijalnim tužilaštvom u okviru korupcionaške afere “Košljun”.

Bonus video: