Propala ponuda Bemaksa za vađenje rude

Kako su objasnili, nakon što su otvrene ponude Bemaksa i Rapaksa tenderska komisija je, u skladu sa članom 8 (stav 2) uredbe, jednoglasno odbacila obje ponude kao neispravne.
3393 pregleda 1 komentar(a)
Vađenje rude profitabilan biznis, Foto: Arhiva Vijesti
Vađenje rude profitabilan biznis, Foto: Arhiva Vijesti

Građevinska kompanija Bemaks, u vlasništvu Veselina Kovačevića i njegovog kuma Ranka Ubovića, krajem prošle godine odlučila je da svoj biznis proširi na visokoprofitabilno vađenje rude crvenih boksita u opštini Nikšić, ali im to nije pošlo za rukom, jer je Ministarstvo ekonomije odbacilo njihovu ponudu zajedno sa još druge dvije koje su stigle po osnovu javnog oglasa. Ponude su odbačene jer su ocijenjene neispravnim.

Ministarstvo ekonomije, kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, potvrdilo je juče „Vijestima“ da su 17. oktobra prošle godine objavili javni oglas za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju rude crvenog boksita na ležištima “Blok br. 4” u nikšićkoj opštini.

„Na oglas blagovremeno su dostavljene ponude Bemaksa, Rapaksa i firme Uniprom metali. Nakon otvaranja koverata sa dokumentacijom za utvrđivanje podobnosti ponuđača tenderska komisija je konstatovala da se u koverti koju je dostavila kompanija Uniprom metali nalazi dokument naslovljen kao prigovor, iz čije sadržine proizlazi da se zaista radi o prigovoru. Zbog toga se u predmetnoj stvari i nije mogla donijeti odluka iz člana 4 (stav 6) uredbe o bližem načinu sprovođenja postupka javnog nadmetanja u otvorenom i dvostepenom postupku davanja koncesije, jer ponuda u smislu njenog obaveznog sadržaj propisanog navedenom uredbom uopšte nije ni dostavljena“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako su objasnili, nakon što su otvrene ponude Bemaksa i Rapaksa tenderska komisija je, u skladu sa članom 8 (stav 2) uredbe, jednoglasno odbacila obje ponude kao neispravne.

Vlasnik Uniprom metali Veselin Pejović, koji posredstvom druge firme od sredine 2014. gazduje imovinom bivšeg Kombinata aluminijuma u stečaju, posljednjih nekoliko godina je najveći rudar i izvoznik visokokvalitetnih crvenih boksita iz Crne Gore.

U okviru konzorcijuma Montesolar prošle godine firma Bemaks, Sanderland Crna Gora i dvije kompanije iz Francuske i SAD-a htjeli su na lokalitetu Briska Gora u Ulcinju da zakupe zemljište u svojini države, na kojem je predviđena izgradnja solarne elektrane, ali je ponuda konzorcijuma diskvalifikovana, a posao je dobio drugi konzorcijum Elektroprivrede i firme Fortun.

Nezadovoljni Montesolar podnio je krivičnu prijavu protiv Sekulićeve i ostalih članova Tenderske komisije zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja i sumnji u nepristrasnost.

Bonus video: