Dužnici će vraćati kredite Atlas banci po ugovoru

Stečajni upravnik potraživanja po osnovu kredita može prenijeti na jednu i više drugih banaka
6593 pregleda 11 komentar(a)
Slijedi rasprodaja imovine i naplata potraživanja da bi se isplatili deponenti i povjerioci, Foto: Savo Prelević
Slijedi rasprodaja imovine i naplata potraživanja da bi se isplatili deponenti i povjerioci, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.04.2019. 07:32h

Građani i pravna lica koja su imaju kredite u Atlas banci, dugovanja po kreditnim karticama ili minuse po tekućem računu, dužni su da nastave da izvršavaju svoje obaveze prema Atlas banci u stečaju, u skladu sa ugovorenim uslovima, kamatama i rokovima za otplatu kredita, saopšteno je “Vijestima” iz Centralne banke na pitanje šta će biti sa kreditima i drugim dugovanjima građana i privrede prema ovoj banci koja je prije šest dana otišla u stečaj.

“Postoji mogućnost da, radi efikasnijeg sprovođenja stečajnog postupka, stečajni upravnik prenese dio potraživanja banke po osnovu ovih kredita na jednu ili više banaka, ali se ni u tom slučaju ne mijenja ništa u statusu korisnika tih kredita, osim činjenice da će korisnici kredita, u tom slučaju, svoje ugovorene obaveze izvršavati prema novom povjeriocu”, naveli su iz Centralne banke.

Treća mogućnost je da sami korisnici kredita reprogramiraju svoje obaveze prema Atlas banci preko neke druge banke.

Ukoliko dužnici ne bi vraćali svoje obaveze prema Atlas banci u stečaju, stečajni upravnik ima sva ovlašćenja za naplatu tih potraživanja preko sredstava obezbjeđenja navedenih u ugovoru, kao što su primanja korisnika ili žiranta, hipoteka ili druge imovine. Stečajni upravnik može da pokreće tužbe ili angažuje javne izvršitelje.

Stečajni upravnik Atlas banke je Mirko Radonjić. On je bio generalni sekretar Udruženja banaka i sa te pozicije je otišao u penziju 2016. godine.

Prema podacima Centralne banke 31. marta ove godine ukupni odobreni krediti Atlas banke iznosili su 63,2 miliona eura, od čega se na kredite pravnih lica odnosilo 36,5 miliona eura, odnosno 57,75 odsto, dok se na kredite fizičkih lica odnosilo 26,7 miliona eura, odnosno 42,25 odsto.

Na pitanje “Vijesti” kako građani koji primaju platu, penziju ili socijalne naknade preko Atlas banke mogu da promjene banku i da li to mogu uraditi u slučaju da imaju kreditne ili druge obaveze prema Atlas banci, iz CBCG je odgovoreno:

“Polazeći od raspoloživih informacija i poslovnih politika banaka koje posluju u Crnoj Gori, ne postoji smetnja za uspostavljanje novog poslovnog odnosa građana sa drugom bankom po pitanju pirmanja plate, penzije ili socijalne naknade”.

Atlas banka je imala ugovore o isplati inostranih penzija iz više zemalja, a oni će kako su saopštili iz Centrane banke morati da otvaraju račune u drugim bankama u Crnoj Gori, koje treba da nastave da uredno primaju i isplaćuju penzije.

Stečajni upravnik od 200 radnika koliko je radilo u Atlas banci može na angažuje najviše deset odsto. Nije poznato da li će neke od filijala Atlas banke biti otvorena za kontakte sa dužnicima, kao ni da li će neke poslove Atlas banke prenijeti na neku drugu banku. Stečajni upravnik treba da započne postupak procjene i prodaje imovine Atlas banke.

Fidelity: Pad depozita građana najveći u posljednjih 10 godina

Agencija Fidelity consulting juče je saopštila da iako ukupni depoziti na nivou bankarskog sistema rastu, depoziti stanovništva u periodu decembar–februar imaju “zabrinjavaći pad koji nije zabilježen u proteklih 10 godina.

“Depoziti stanovništva, kao veoma važan indikator povjerenja u bankarski sistem, u periodu decembar–februar bilježe maksimalan istorijski pad u proteklih 10 godina od kada su podaci CBCG dostupni. U periodu decembar 2018 – februar 2019 godine, depoziti stanovništva su pali za 51 milion eura, što je istorijski maksimum za ovaj period. Ako pogledamo pad depozita stanovništva u periodu decembar –februar od 2009 godine, postoje blage oscilacije; ipak, najveći pad mimo 2019 godine je bio prije 5 godina, kada su depoziti stanovništva pali za 7,1 milion eura”, naveli su iz Fidelitiya.

Iz Centralne banke je u četvrtak saopšteno da nema razloga za brigu, da ukupni depoziti rastu zahvaljujući rastu iznosa koje kod crnogorskih banaka deponuju stranci, a da je “sezonski pad domaćih depozita”.

Iz Fidelitiya kažu da je ranije saopšteno da je veliki dio depozita koji su povučeni iz IBM banke od decembra vraćeni u bankarski sistem, pa postavljaju dilemu zbog čega su depoziti stanovništva pali za čak 51 milion eura.

“Ah da, nema razloga za brigu. Ok, ok, samo neka pojasne ovaj trend koji zaista jeste zabrinjavajući, da se ne lažemo”, naveli su iz Fidelitiya.

Bonus video: