Pao tender EPCG za transformatore

Komisija utvrdila da tenderska dokumentacija nije usklađena sa zakonom
812 pregleda 0 komentar(a)
Nabavka vrijedna 2,75 miliona: EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Nabavka vrijedna 2,75 miliona: EPCG, Foto: Ivan Petrušić

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je tender Elektroprivrede (EPCG) procijenjene vrijednosti 2,75 miliona eura. To se odnosi na nabavke usluga projektovanja i izrade trofaznih, dvonamotajnih, uljnih blok (generatorskih) transformatora 121/10,5 kV, 40.000kVA, pakovanja, transporta i demontaže postojećih blok transformatora i montaža novih u hidroelektrani i puštanje u pogon.

EPCG je prethodno 24. decembra odlučio da kao najpovoljniju na tenderu izabere ponudu firme “Končar – distributivni i specijalni transformatori” iz Zagreba, dok je zajednička ponuda firmi Baranka i Kolektor Etra ocijenjena kao ispravna i drugorangirana na ovom tenderu. Žalbu je uložila firma Baranka.

Komisija je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa zakonom, koja je mogla da dovede do diskriminacije ponuđača i ograničavanja konkurencije.

Utvrđeno je da EPCG nije jasno i razumljivo opisala predmet nabavke. Zakonom je propisano da predmet nabavke mora biti opisan potpuno, jasno i razumljivo, na način koji omogućava podnošenje ponude po vrsti, kvalitetu, cijeni...

Ostala je sumnja da je EPCG ograničio konkurenciju “jer favorizuje ponuđače koji već imaju izrađene i fabrički ispitane transformatore zahtijevnih karakteristika, kao i potrebnu tehničku dokumentaciju, a diskriminiše potencijalne ponuđače koji mogu da izrade tražene transformatore, ali ne i da uz ponudu dostave tehničku dokumentaciju, koja se sačinjava nakon zaključivanja ugovora o javnoj nabavci”.

Bonus video: