Knežević ostaje i bez kuće u Zeti

Kuću u Zeti Knežević je založio za kredit vrijedan dva miliona eura. Stečajna uprava treba da unovči i preko tri hiljade kvadrata poslovnog prostora u Kapital plazi, lokaciju Mogren Hil, apartmane na Slovenskoj obali, i hiljade drugih kvadrata poslovnih prostora i zemljišta
21045 pregleda 61 komentar(a)
Knežević, Foto: Filip Roganović
Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.04.2019. 18:02h

Stečajna uprava Atlas banke uskoro treba da objavi prodaju nekretnina Atlas banke procijenjenih na 40 miliona eura, kao i udjela u više firmi vrijednog 18 miliona eura.

Od ove i druge imovine banke, kao i potraživanja od kredita u iznosu od 63 miliona eura, stečajna uprava mora da naplati što više novca kako bi isplatila povjerioce. U prvom redu povjerilaca su oni koji imaju pravosnažne presude ili hipoteke i oni se odmah naplaćuju, u drugom isplatnom redu je Centralna banka koja nema potraživanja a treći u redu za naplatu je Fond za zaštitu depozita koji će potraživati 89 miliona eura za isplatu isto toliko zaštićenih deponenata. Nakon toga, slijede ostali. Iz Centralne banke su kazali da očekuju da neće biti novca da se Fond naplati u cijelosti, već oko 90 odsto, što znači da za ostale ne preostaje novca.

Na dobošu stečajne uprave biće neke od najvrednijih nekretnina Atlas grupe Duška Kneževića, ali i njegova porodična kuća i imanje u selu Mojanovići u Zeti kod Podgorice koje je na banku upisano kao poravnanje za ranije odobrene kredite. Prema sporazumu iz juna 2017. godine Knežević je ovom imovinom, označenom kao “vila u Zeti”, izmirio dugove od 2,09 miliona eura koje su firme Atlas grupa i Tradeunique, kao i fizičko lice Dejan Sekulić imali prema Atlas banci. Vila u Zeti sada je procijenjena na 2,1 milion eura. Bivše imanje Kneževića, kako je navedeno u podacima banke, obuhvata kuću od 103 kvadrata, pomoćne zgrade sa 97 kvadrata, tri hiljade kvadrata zemljišta i 961 kvadrat vinograda.

U ovoj kući je snimljen Slavoljub Stijepović kako od Kneževića uzima kovertu sa novcem za finansiranje DPS-a, ali su organizovane i brojne žurke za vrh DPS-a sa kojih Knežević sada objavljuje fotografije.

Najvrijednija nekretnina Atlas banke koja će biti data na prodaju je 3.280 kvadrata poslovnog prostora i 45 garažnih mjesta u poslovnom centru Kapital Plaza, bivši Atlas kapital centar. Ove nekretnine procijenjene su na 8,6 miliona eura. Banka ih je stekla na osnovu sporazuma o načinu izmirenja duga iz novembra 2015. godine kojeg su sa njom potpisale firme Atlas Invest i Monteoffice, a odnosi se na naplatu kredita od 8,59 miliona eura više firmi iz Atlas grupe - DZU Atlas Mont, Rekreaturs, Atlas Cap, Avia Investment, Cosmos ltd, Expom Tower, Polarisco i RT Mimoza.

Na prodaju će biti stavljeno i više apartmana i poslovnih prostora Atlas banke u Fontana centru u Budvi na Slovenskoj obali, 80 metara od plaže, vrijednih ukupno 5,2 miliona eura. Ovaj centar svečano je otvoren prije dva dana. Na prodaju ide 18 apartmana koji imaju 36 ili 46 kvadratnih metara, kao i 600 kvadrata poslovnog prostora i 379 kvadrata krovne terase. Ove nekretnina Atlas banka je stekla sporazumom o prenosu prava svojina kojeg je potpisala sa kompanijom ICL Inženjering iz 2016. godine. Banka je preuzimanjem tih nekretnina naplatila potraživanja koja je imala od Arsenija Vujovića, Ljuba Lekića i firmi ICL Inženjeringa i Apex Tradinga. U sporazumu je tada navedeno da zaplijenjene nekretnine vrijede 5,89 miliona eura.

Stečajna uprava će prodavati i kompleks Mogren hil od 40 hiljada kvadrata, iznad istoimene plaže u Budvi, na kojem je Atlas grupa planirala izgradnju rezidencijalnog naselja. Procijenjana vrijednost ove nekretnine je 4,1 milion eura. Plan Duška Kneževića bio je da na ovoj lokaciji izgradi 21 hiljadu kvadrata luksuznog stambenog prostora i više sportskih terena. Ukupna procjena vrijednosti njihovog projekta bila je 58 miliona eura.

Banka je 2016. godine postala vlasnik i zgrade u Ulici Stanka Dragojevića u Podgorici i više poslovnih prostora na Gradskom stadionu vrijednih 5,15 milion eura na osnovu sporazuma sa kompanijom Montenegro Holding Investment. Time je banka naplatila potraživanja od 5,13 miliona od kompanija Zeta Invest, Univerzitet Mediteran, Atlas grupa, Rt Mimoza, FM Mont, Ko-De company, kao i od fizičkih lica Vuka Dragaševića, Nebojše Šovrana, Petra Kneževića i Miodrag Kneževića.

Nekretnina u Ulici Stanka Dragojevića je zgrada u kojoj je bilo sjedište više firmi iz Atlas grupe sa 828 kvadrata poslovnog prostora, procijenjenog na 3,56 miliona eura. Poslovni prostor u okviru Gradskog stadiona od 1.092 kvadrata vrijedi 1,59 miliona eura.

U vlasništvu banke je i hotel “Vir” u Virpazaru, procijenjen na 2,1 milion eura. Zgrada hotela ima 2,5 hiljada kvadrata, kao i 2,1 hiljadu kvadrata dvorišta. Atlas banka je postala vlasnik ove nekretnine u aprilu 2016. godine na osnovu sporazuma sa Atlas hotels grupom kojim je naplatila potraživanja od ove kompanije i fizičkog lica Dejana Jovićevića.

Stečajna uprava će prodavati i dio bivše fabrike “Elastik” u podgoričkom naselju Tološi - 479 kvadrata poslovnog prostora, 725 kvadrata proizvodne hale i 1.181 kvadrat zemljišta. Procijenjena vrijednost ove nekretnine je 1,9 miliona eura. Banka je postala vlasnik ovih nekretnina na osnovu sporazuma iz 2015. godine zaključenog između nje i firme Atlas grupa kojim su plaćeni dugovi firmi RTV Atlas, Fabrika vode Lipovo, Atlas invest i Blue Bay od 1,9 miliona eura prema Atlas banci.

Na prodaji će biti i 650 kvadrata poslovnog prostora u podrumu i prizemlju zgrade Progres na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, procijenjene vrijednosti od 367 hiljada eura, do kojeg je banka došla naplaćujući dug u istom iznosu od firme DZU Atlas Mont.

Milioni u kućama, livadama i šumama širom Crne Gore

Atlas banka širom Crne Gore po gradovima i selima ima stotine nekretnina do kojih je došla prinudnom naplatom zbog oko 10 miliona eura nevraćenih kredita.

Od tih nekretnina najvrednija se nalazi u Dobroti kod Kotora i procijenjena na 1,2 miliona eura. Odnosi se na vikendicu od 40 kvadrata i deset hiljada kvadrata livada, šume i krša.

Još jedna vrijedna nekretnina od 1,1 milion eura je u Gornjem Štoju kod Ulcinja koja obuhvata 28 hiljada kvadrata. Jedna njiva od 3,5 hiljada kvadrata u mjestu Reč kod Ulcinja procijenjena je na 421 hiljadu eura, dok 32 hiljade kvadrata zemljišta u Midama kod Ulcinja vrijedi 42 hiljade eura. Parcela od dvije hiljade kvadrata u Donjem Štoju uzeta je za kredit od 391 hiljadu eura.

Kuća od 170 kvadrata sa 1.868 kvadrata placa u Ratiševini kod Herceg Novog vrijedi 563 hiljade eura. Poslovni prostor od tri hiljade kvadrata u Budimlju kod Berana procijenjen je na 439 hiljada eura, a plac od 8,5 hiljada kvadrata u Mainama kod Budve na 433 hiljade eura.

Neko je uzeo i kredit od sto hiljada eura, založivši 215 hiljada kvadrata šume u selu Smreka kod Kolašina...

Najvredniji udio u Rekreatursu, od Opštine Ulcinj još šest miliona

Banka ima 18,4 miliona eura u udjelima u raznim kompanijama iz Atlas grupe, koje će stečajna uprava pokušati da unovči.

Najvredni udio je od 99,7 odsto u firmi Rekreaturs iz Budve procijenjen na 14 miliona eura. U vlasništvu ove kompanije, mada sa teretom sudskog spora, jeste 33 hiljade kvadrata građevinskog zemljišta iznad plaže Kamenovo. Atlas banka je postala vlasnik ovog udjela nakon sporazuma iz 2017. godine sa firmama Atlas Invest iz Podgorice i VB Holding sa Kipra, koje su prenosom ovog udjela platile više kredita. Među otpisanim potraživanjima tada je bio i dug predsjednika Mila Đukanovićapo rivolving kartici od 16,7 hiljada eura.

Rekreaturs bi mogao značajno uvećati stečajnu masu Atlas banke jer je presudom Apleacionog suda iz novembra 2018. godine Opština Ulcinj zbog rušenja objekata ove firme 80-ih godina prošlog vijeka dužna šest miliona eura, koji nijesu ušlu u procjenu kompanije od 14 miliona.

Rekreaturs je bivša sindikalna firma iz Prištine koja je imala odmaralište na Kamenovu i planirala gradnju sličnog u Ulcinju. Pod nerazjašnjenim okolnostima firma je u toku rata 1999. godine preseljena za Budvu, a Atlas grupa je za 60 hiljada eura kupuje 2002. godine.

Atlas banka je postala vlasnik i udjela u DZU Atlas Mont od 2,2 miliona eura, kao i u otvorenom i zatvorenom fondu Atlas mont od 820 hiljada eura. S obzirom da ovim fondovima, kojima upravlja DZU Atlas Mont, prijeti likvidacija, banka može ostati bez ova tri miliona eura procijenjenih udjela. Vlasništvo Atlas banke u Invest banci Montenegro, koja je takođe u stečaju, vrijedi 309 hiljada eura, u Atlas hotels grupi 316 hiljada i Montenegro ekspresu od 182 hiljade.

Banka ima i male udjele u Atlas penziji, Atlas lifeu, Meljine kompleksu i Univerzitetu Meridijan koji su ukupno procjenjeni na 424 hiljade eura.

Bonus video: