Kreću u intenzivnije suzbijanje sivog tržišta

Navodi se da su predstavnici biznis zajednice i sindikata iskazali zadovoljstvo činjenicom da su uključeni u borbu protiv sive ekonomije, ističući da u potpunosti dijele interes njenog suzbijanja
540 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Komisija za suzbijanje sive ekonomije, osnažena novim kapacitetom i zajedničkim interesom, kreće u intenzivnije i kvalitetnije suzbijanje sivog tržišta, poručeno je sa današnje sjednice tog tijela.

Kako je saopšteno iz Vlade, na prvoj sjednici Komisije održanoj u proširenom sastavu jednoglasno je zaključeno da nadležni organi odmah pojačaju intenzitet i kvalitet borbe protiv svih oblika sive ekonomije, sada i formalno osnaženi zajedničkim stavom predstavnika izvršne vlasti, nadležnih inspekcijskih organa, poslovne zajednice i sindikata.

Istaknuto je da Komisija, u novom sastavu koji pokriva cio spektar relevantnih društvenih subjekata, šalje snažan signal zajedničkog stava, interesa i sinergije u savladavanju izazova sive ekonomije i to partnerski, u interesu zaposlenih, poslovne zajednice i dodatnih prihoda za fondove za zdravstvo i obrazovanje, samim tim u interesu svih građana Crne Gore.

„Komisija u ovom sastavu treba da bude alarm, budilnik za pojedine institucije koje ne rade kako treba, ali i za pojedince. Insistiraćemo na nagrađivanju onih koji budu radili kvalitetno i efikasno i sankcionisanju onih koji ne budu uspjeli da odgovore zadacima“ – rekao je predsjednik Komisije i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutin Simović.

Na sjednici su prezentirani izvještaji nadležnih organa o rezultatima borbe protiv sive ekonomije u prvom kvartalu ove godine te izvještaji o ukupnim trendovima na tržištu rada i o sivoj ekonomiji u turizmu.

Komisija je, u vezi sa tim, konstatovala da su izvještaji pokazali da je sivo tržište radne snage aktivno tokom cijele godine te da se fokus nadležnih organa ne može odnositi samo na turističku sezonu.

Posebno je ukazano na je struktura zaposlenih u privredi takva da 53,5 odsto privrednih subjekata ima po jednog zaposlenog, dok u oblasti turizma i ugostiteljstva po jednog zaposlenog ima 2.487 subjekata odnosno 42,5 odsto onih koji se bave tom djelatnošću.

„Formalno po jednog zaposlenog ima 147 hotela“, saopšteno je na sjednici.

U tom kontekstu je zaključeno da su mikro, mala i srednja preduzeća jedan od ključnih generatora sive ekonomije u Crnoj Gori, i da ti privredni subjekti budu u neposrednoj budućnosti podvrgnuti rigoroznim kontrolama nadležnih organa.

„Moraju inspekcije hitno njima zakucati na vrata“, rekao je Simović dodajući da oni imaju izbor – da prijave zaposlene prije dolaska inspekcija.

U saopštenju se navodi da su predstavnici biznis zajednice i sindikata iskazali zadovoljstvo činjenicom da su uključeni u borbu protiv sive ekonomije, ističući da u potpunosti dijele interes njenog suzbijanja.

Na sjednici je posebno istaknuta potreba jačanja kapaciteta nadležnih inspekcijskih službi i neselektivnosti u njihovom pristupu, odnosno dosljednog poštovanja zakona, što treba da pokaže principijelnu politiku države.

Ukazano je i na potrebu osavremenjivanja određenih rješenja te je s tim u vezi najavljeno izdavanje nove akcizne markice koja će sadržavati najviši stepen zaštite.

Komisija, konstituisana prošle godine od predstavnika Ministarstva finansija, uprava policije, carina, Poreske i Uprave za inspekcijske poslove, dopunjena je prošle sedmice predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva rada i socijalnog staranja – Direktorata za tržište rada i zapošljavanje.

To tijelo je dopunjeno i predstavnicima Privredne komore, Unije poslodavaca, Američke privredne komore, Savjeta stranih investitora, Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata.