Aco Đukanović gradi hotel u centru Podgorice?

Kompleks bi trebalo da se gradi u blizini nekadašnje zgrade Direkcije pošta, koja je prije više od deceniju prodata bratu predsjednika Crne Gore
14312 pregleda 19 komentar(a)
U budućoj sedmospratnici različiti sadržaji – administracija, ugostiteljstvo, smještaj turista, Foto: Luka Zeković
U budućoj sedmospratnici različiti sadržaji – administracija, ugostiteljstvo, smještaj turista, Foto: Luka Zeković

Na obali Ribnice mogla bi uskoro da počne gradnja turističkog kompleksa od 4.000 metara kvadratnih, jer je brat predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Aco Đukanović dobio gotovo sve potrebne dozvole za to.

Kompleks bi trebalo da se gradi u blizini nekadašnje zgrade Direkcije pošta, koja je prije više od deceniju prodata Acu Đukanoviću.

U dokumentaciji Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je na parceli A206/1 planirana zgrada sa dvije etaže garaža, sa prizemljem i još sedam spratova, površine 3.930 metara kvadratnih.

“Objekat je namijenjen za poslovanje različitih sadržaja - administracija, ugostiteljstvo, smještaj turista, sport i rekreacija”, piše u dokumentaciji.

Vlasnik Prve banke nedavno je preko svog preduzeća Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) dobio od podgoričkog Sekretarijata dodatne dozvole.

Radi se o dokumentu kojim gradski Sekretarijat omogućava Đukanoviću produžetak dozvole za katastar instalacija i tehničkih uslova za priključenje na vodovod i kanalizaciju objekta mješovite namjene na parceli A206/1 Zona A, u zahvatu Urbanističkog plana “Stara varoš”.

Produžetak dozvole za priključenje dobio je i za budući rekonstruisani objekat Direkcije pošta, na susjednoj parceli A205 u sklopu istog plana.

Za zgradu stare pošte, navodi se, da je namijenjena za poslovanje i nadograđuje se za još dvije etaže iste namjene, odnosno za administraciju.

Za buduću sedmospratnicu, podzemna garaža na dva nivoa, imaće 38 mjesta.

Za rekonstruisani objekat nekadašnje Direkcije pošta u sklopu parcele previđeno je bude 20 parking mjesta.

Kako su “Vijesti” pisale krajem prošle godine, Đukanović je počeo pripremne radove za radove na pomenutim parcelama, odnosno tada je raščišćen teren iza Direkcije pošta za izgradnju nove ulice za potrebe sedmospratnice.

Postojeća zgrada, nekadašnja Direkcija pošta, Đukanovićevo je vlasništvo, nakon što je 2007. kupio od Telekoma za 1,1 milion eura, dok je susjednu parcelu od 657 metara kvadratnih trgovao od porodice Lisičić za preko 300.000 eura.

On je od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada dobio građevinsku dozvolu za izgradnju sedmospratnice i urbanističko-tehničke uslove za dogradnju postojeće zgrade.

Đukanović je godinama izdavao zgradu nekadašnje Direkcije pošta Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Zavodu za metrologiju, a na osnovu toga je za nekoliko godina prihodovao preko pola miliona eura.

Sekretarijat je prije nekoliko godina raspisao konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za buduću zgradu, koja bi se gradila na mjestu sadašnje, a prvo mjesto osvojio je rad „Atlantis”, arhitekata Slavka Lekića i Andreja Mitrovića.

Konkurs je naručio Đukanović, a sproveo ga RZUP, drugu nagradu dobio je rad pod nazivom „Jabuka japanska”, koji su uradili dr Iskra Đurić, arhitekte Jasmin Đečević i Luka Binareli, a treću „Twisted floors” arhitekte Nikole Ž. Radovića.

Bonus video: