Adriatic Properties: U minusu smo jer čekamo dozvole

563 pregleda 0 komentar(a)
Statis je i zakupac Svetog Stefana, Foto: Vuk Lajović
Statis je i zakupac Svetog Stefana, Foto: Vuk Lajović

Povodom teksta „URA: Formirati predmet Statis“, u kojem ta partija poziva tužilaštvo da formira predmet vezan za poslovanje grčkog biznismena Petrosa Statisa, a Vlade da raskine ugovor o zakupu kompleksa Sveti Stefan-Miločer, reagovali su iz kompanije Adriatic Properties.

“Optužbe iz budvanskog odbora URA, kao nekog ko podržava aktuelnu lokalnu političku vlast, nastavljaju da odražavaju negativnu klimu za investitore i smatramo ih uvredom koja nam nanosi poslovnu štetu. S obzirom da su ocjene budvanske URE da iskazujemo minus zbog utaje poreza velika neistina, ne želimo da se dalje bavimo temom na ovom nivou, već da se bavimo činjenicama.

Finansijski minus koji iskazujemo rezultat je nerealizovanja kompletne investicije za koju više godina čekamo potrebne dozvole, između ostalog i iz Opštine Budva. Vjerovali smo da će objavljivanje finansijskih iskaza objasniti svima koliko štete investitorima pravi nepravovremeno izdavanje dozvola. Nijesmo sami htjeli da medijima damo iznose ovih finansijskih minusa, kako se ne bi smatralo da time vršimo pritisak, međutim, vjerovatno da bi opravdali sopstvene greške, gospodin iz ove partije je brže bolje potrčao da kaže kako je prikazivanje minusa motivisano utajama.

Tom logikom svaka firma koja prilikom investiranja pravi minus njima je sumnjiva, kao i svako ko ne može da investira do kraja kako bi vratio investiciju. To su, naravno, apsurdi koji vjerovatno ne prolaze ni kod najvećih laika. Činjenica je da „Adriatic properties“ i dalje čeka dozvole za dodatnih 80 miliona investicije, da je finansijski iskaz rezultat kako za 2018. godinu, tako iza sve prethodne godine istinit i tačan, što potvrđuju i potvrđivaće razne kontrole i izvještaji renomiranih i međunarodno priznatih revizorskih kuća koje rade reviziju i kontrolu naših finansijskih iskaza, kao i kontrole Poreske uprave i drugih relevantnih državnih kontrola.

Gubitak u našim finansijskim iskazima je u najvećoj mjeri prouzrokovan obračunom amortizacije u iznosu od 1,601,719 eura i kamatama na kredite koji su uzeti kako bi se izvršila kompletna rekonstrukcija rezorta Miločer i Sveti Stefan u iznosu od 5,535,257 eura.

U periodu od posljednje tri godine kompanija „Adriatic properties“ na ime plaćenog PDV-a, poreza i doprinosa, kao i drugih državnih dažbina platila je iznos od 5,758,836.11 eura i nalazi se na bijeloj listi poreskih obveznika, a to znači da redovno i pravovremeno izmiruje sve svoje poreske i druge državne obaveze”.

Bonus video: