Pljevlja: Za proizvođače besplatna zemlja

1251 pregleda 1 komentar(a)
Panorama Pljevalja, Foto: Arhiva Vijesti
Panorama Pljevalja, Foto: Arhiva Vijesti

Lokalna uprava u Pljevljima umanjiće, u prosjeku, za više od 50 odsto naknadu za građevinsko opremanje zemljišta za sve stambene objekte koji budu građeni na području Opštine, dok će umanjenje za poslovne objekte biti znatno veće, a u nekim slučajevima neće se ni plaćati.

To je predviđeno u Predlogu odluke koja je bila na javnoj raspravi do 12. aprila.

Ta odluka ne odnosi se na bespravno podignute objekte, koje vlasnici mogu legalizovati po cijenama koja je utvrđena posebnom odlukom.

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Mira Čolović kazala je da je cilj donošenje nove odluke koja nudi brojne pogodnosti investitorima, stimulisanje gradnje, kako stambenih, tako i poslovnih objekata.

Čolović je kazala da je novina i što će se naknada obračunavati po metru kvadratnom neto površine objekta, a ne bruto kao što je do sada bio slučaj.

Samo po tom osnovu investitori će za oko 20 odsto plaćati manje u odnosu na dosadašnju odluku, a značajno su smanjene i cijena naknada od 30 do 50 odsto zavisno od zone u kojoj se nalaze objekti.

Za prvu zonu naknada iznosi 40 eura po metru kvadratnom, drugu 34,66, treću 28, četvrtu 21,34 i petu 12 eura. U šestoj zoni koja je van granica urbanističkog rješenja grada naknada se neće naplaćivati.

Opština će osloboditi plaćanja naknade investitore koji će graditi objekte projektovane za proizvodnju i preradu, kao i proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, s tim što Opština ne bi imala obavezu komunalnog opremanja.

Naknade bi se oslobodili i objekti koji bi se gradili na zemljištu u svojini Opštine u biznis zoni, pri čemu opština ne bi imala obavezu komunalnog opremanja.

Za 70 odsto biće umanjena naknada za građevinsko opremanje zemljišta investitorima koji namjeravaju da grade primarne ugostiteljske objekte u Pljevljima, a u koje spadaju hoteli, turistička naselja, etno sela i dr.

Naknada se neće plaćati za izgradnju vjerskih objekata kao i objekte čiji je investitor Opština Pljevlja i preduzeća čiji je ona osnivač.

Građanima Pljevalja koji po prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje Opština će umanjiti naknadu za 50 odsto.

Pod rješavanjem stambenog pitanja smatra se izgradnja stambenog prostora, koji se odnosi na jednu zasebnu stambenu jedinicu, površine do 100 metara kvadratnih, a za ostatak stambenog prostora naknada se ne umanjuje.

Bonus video: